Ralf Settels van Jiahe Germany

Zeevracht bemoeilijkt Chinese gemberexport

De moeilijke situatie op het gebied van het vervoer over zee, en de daarmee gepaard gaande vertragingen van de schepen en de gestegen vrachtprijzen, blijven hun stempel drukken op de internationale fruithandel, en dus ook op de inkoop van gember. "In het geval van conventionele goederen uit China maken de vrachtkosten reeds 50% uit van de uiteindelijke handelsprijs. Sedert het begin van het uitvoerseizoen in het voorjaar zijn derhalve reeds aanzienlijke bedragen verloren gegaan. Vanuit het huidige perspectief zal er tot het einde van het jaar geen verbetering komen in de situatie van de zeevracht," aldus Ralf Settels, Managing Director van Jiahe Food, een dochteronderneming van de internationale Jiahe Group.

Door deze situatie zijn de eerste Chinese partijen dit jaar relatief vroeg op de Europese markt gekomen, aldus Settels. "Achteraf moesten wij toen constateren dat de eerste gember te vroeg was geoogst en verscheept, met alle rampzalige gevolgen van dien. Voor het huidige oogstjaar is het areaal in Peru met ongeveer 30% uitgebreid. Dit heeft daar geleid tot een marketingdruk, die op dit moment overheerst. Als gevolg daarvan zal de huidige nieuwe aanplant voor de oogst van 2022 met 30 tot 40% worden teruggeschroefd.''


Ralf Settels op Fruit Logistica 2020

Jiahe Food is verantwoordelijk voor de invoer en distributie van conventionele en verse gember uit China en Peru; het knolgewas wordt zowel op de AGF-markt als aan industriële afnemers aangeboden. "Biologische Chinese gember is momenteel erg populair, maar de hoeveelheden slinken langzaam. Hoewel de Peruaanse biologische producten worden aangeboden tegen een prijs van 1 euro per kg, hebben wij het nogal moeilijk om ze op de markt te brengen. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de vorm van de knollen of de grootte van de gember, want de Chinese knollen zijn meestal groter en grover, waardoor ze voor de consument gemakkelijker te schillen zijn," legt Settels uit.


Gemberteelt / Foto: Jiahe Food

Voortdurende stijging van de vraag
Ondanks de moeilijkere omstandigheden op het gebied van vervoer en logistiek zijn de vooruitzichten voor de gembermarkt op langere termijn vrij positief, aldus Settels. "Wij zien een voortdurende toename van de wereldwijde vraag, zowel op de versmarkt als bij de verwerking, bijvoorbeeld in de drankenindustrie. Hetzelfde geldt voor de kurkumaproductlijn, waar we bemoedigende groeicijfers zien, vooral voor biologische producten."

Voor meer informatie:
Ralf Settels
Jiahe Food Gmbh
Luxemburger Str. 9
41812 Erkelenz, Duitsland
+49 2431 9724212
rs@jiahefood.eu 
www.jiahefood.eu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.