"Stimuleer brokopname bij biologische opfokkalveren"

De kalveropfok is zeer bepalend voor de kwaliteit van de vaarzen. Zeker in de eerste levensmaanden is de ontwikkeling van een kalf erg belangrijk. Zo wordt het uierweefsel in deze maanden al ontwikkeld. Dit is misschien niet zichtbaar, maar wel zeer bepalend voor de melkgift in de eerste lactatie, aldus Coöperatie De Valk Wekerom.

Beeld: Unsplash

Veel groeischema’s voor de eerste levensfase worden gebaseerd op melkopname. In de biologische sector waar (poeder)melk erg duur is, is de groei uit brok dan ook heel belangrijk. Hoe eerder de opname van kalverbrok gestimuleerd wordt, hoe eerder een kalf dit ook werkelijk dit gaat opnemen.

Zo gauw een kalf na de eerste dagen van de biest af is, is het belangrijk om een smakelijke kalverbrok aan te bieden. Een kalf begint dan al te ontdekken, te ruiken en te proeven aan de brok. Naast brok moet het kalf ook water kunnen opnemen. Kalveren vreten enkel brok als ze ook water drinken. Bied daarom ook vanaf deze leeftijd water aan, tipt De Valk Wekerom.

Tussen kalverbrokken en kalverbrokken zit een enorm verschil. Voor de eerste levensfase is een smakelijke brok nodig die makkelijk verteerbaar is en de ontwikkeling van pens en darm stimuleert. Als De Valk Wekerom verwerken we in onze biologische kalvervoeders een combinatie van vezels en ontsloten zetmeel voor een gezonde vertering. Het voordeel van ontsloten zetmeel is dat dit ook nog eens enorm smakelijk is.

Bron: De Valk Wekerom


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.