Het is half oktober en de meeste bio-aardappelen in Duitsland zijn gerooid. De oogst stelt op veel plaatsen teleur, hoewel de verwachtingen na de acute aantasting door phytophthora dit jaar reeds bescheiden uitviel. De directie van het Duitse Bio Kartoffel Erzeuger (BKE) maakt een tussenbalans op.
Seizoensverloop met weerscapriolen
"Al tijdens de start van het seizoen was het een uitdaging: het koude en natte voorjaar vertraagde het poten en de ontwikkeling van de bio-aardappelen aanzienlijk", vat Therese Wenzel de eerste vegetatieweken samen. "Bovendien brachten de vochtige omstandigheden in de vroege zomer een verhoogd infectierisico voor schimmelziektes met zich mee, zodat reeds in juli de eerste schade door phytophthora herkenbaar werd, die dan ook de verdere ontwikkeling van de bio-aardappelen beïnvloedde", vult Josephine Hardt aan.
Kwaliteitsproblemen verkleinen het beschikbare aanbod
Volgens de eerste ramingen van het BKE liggen de oogstresultaten in heel Duitsland dan ook onder het niveau van vorig jaar. Daarbij vertonen ook de oogstschommelingen tussen de afzonderlijke deelstaten een duidelijk verschil tussen het noorden en het zuiden.
Terwijl de oogstdaling in Niedersachsen bijna 10% bedraagt, werd in Zuid-Duitsland volgens de eerste ramingen van de vereniging slechts 60 tot 70% van het gemiddelde van vorig jaar geoogst. Dit kan niet alleen bij de belevering van de levensmiddelenhandel dit jaar tot tekorten leiden. Ook de tekorten in de directe verkoop zullen de regionale concurrentie om bio-verenigingsaardappelen extra versterken. Deze meldingen worden bevestigt door de voorlopige cijfers uit Nordrhein-Westfalen.
Hoog aandeel aan kleine formaten
Hier is het oogstverlies weliswaar niet zo groot als bijvoorbeeld in Bayern, maar de meeste partijen waren opvallend vroeg verkocht, zodat er momenteel nauwelijks nog aardappelen ter plaatse voorhanden zijn.
In heel Duitsland is er in sterkere mate sprake van rottingsproblemen. Ook het hoge aandeel aan aardappelen van te klein formaat laat het beschikbare aanbod verder krimpen. Bovendien beïnvloedt schade door draadworm, holheid en Rhizoctonia de kwaliteit.
Hoe stabiel de aardappelen nu blijven terwijl ze voor de langere termijn in bewaring blijven liggen en welke gebreken in de loop van de komende weken en maanden het aanbod verder zullen doen afnemen, blijft afwachten. Na een sterk jaar 2020 met een grote oogst is het nu zaak om in seizoen 2021/2022 het aanbod voor een mogelijk lange verkoopperiode op de juiste wijze in bewaring te leggen en de verkoop in nauwe samenspraak met de verkooppartners vorm te geven.
Voor meer informatie:
Josephine Hardt
Bio Kartoffel Erzeuger e.V.
[email protected]
www.bke-verein.de