“De nieuwe generatie staat veel meer open voor andere soorten paddenstoelen en dan vooral voor de kastanjechampignon,” zegt Christine Van Steenkiste, voorzitter van de Werkgroep Paddenstoelen van Tomabel. Onder de naam Tomabel levert de REO Veiling verschillende producten waaronder tomaten, aardbeien en dus ook paddenstoelen. Christine observeert dat de kastanjechampignon duurder is, maar zijn prijs waard. “De kastanjechampignon is smaakvoller, heeft meer structuur en is langer houdbaar dan een witte champignon.”
Christine van Steenkiste ziet de populariteit van kastanjechampignons stijgen.
Van de productie van de 12 telers die paddenstoelen telen voor het Tomabel label, is het grootste deel weggelegd voor biologische kastanjechampignons. Deze telers hebben allemaal de omschakeling gemaakt van witte champignons naar kastanjechampignons. Een bewuste keuze, laat Christine weten, die zelf ook kastanjechampignons teelt. “Het gaat om relatief kleine telers waarvan hun kostprijs hoger ligt en die in de markt van witte champignons het lastig hebben. Dan ga je op zoek naar iets anders.” Het bleek een goede strategie, want de vraag naar kastanjechampignons is de afgelopen zes jaar sterk gegroeid, observeert de voorzitter. Zij verwacht dat de groei de komende jaren zal aanhouden maar minder sterk. “Ik denk dat we op dit niveau nog een lichte groei kunnen realiseren.”
Tomabel ziet een voorzichtige toename in de vraag naar exotische paddenstoelen.
Exotische paddenstoelen
Een andere ontwikkeling die Christine ziet, is dat de vraag naar meer exotische paddenstoelen stijgt. “Die markt is groeiende, maar traag groeiend. Maar de vraag is er en de vraag blijft er.” Het is de reden dat Tomabel naast oesterzwammen, verschillende soorten exotische paddenstoelen in het assortiment heeft. Een ander aspect dat invloed heeft gehad op de vraag, is de coronapandemie. “In de eerste piek was er ineens een gigantische vraag naar bio-champignons. Normaal gezien bouwen we de teelt na Pasen langzaam af, maar in het eerste coronajaar was dat niet het geval, we konden de vraag niet volgen. Dit jaar was die extra vraag nog wel zichtbaar, maar minder.”
Biologisch
Christine ziet dat de interesse voor biologische champignons toeneemt. “Mensen hebben de wens om meer respectvol met de natuur om te gaan.” Alle 12 Tomabel paddenstoelentelers produceren bio-champignons. In haar eigen teeltbedrijf schakelde zij ook over naar biologische champignons en Christine noemt de stap van gangbare paddenstoelenteelt – waar weinig gebruik van gewasbeschermingsmiddelen wordt gemaakt – naar biologisch een kleine. “Ik gebruikte uiterst zelden gewasbeschermingsmiddelen en dacht: de stap naar biologisch kan voor mij niet groot zijn.”
Onder het Tomabel label worden onder andere biologische kastanjechampignons verkocht.
Eén van de uitdagingen die bij de biologische teelt van champignons wel speelt, is het substraat op basis van voornamelijk paardenmest en stro. “We hebben bio-paardenmest nodig en dat maakt het voor ons qua grondstof heel duur en met momenten heel beperkt.” Toch ziet Christine dat niet enkel als een nadeel. “Doordat die grondstoffen er nooit massaal gaan zijn, is er geen overvloed aan biologische champignons en blijft de markt redelijk in evenwicht.” Door de grondstof gaat er aan de biologische champignon een heel traject vooraf dat de teler niet in de hand heeft, constateert Christine. “Een bioboer heeft zijn grond en die moet hij zuiver krijgen en houden maar bij ons hangt het af van de compost die we krijgen.”
Christine van Steenkiste teelt biologische kastanjechampignons.
Belgisch
Waar de overstap van de teelt van witte champignons naar kastanjechampignons vooral werd gemaakt omwille van de prijs, constateert Christine dat ook de prijsdruk op de biologische kastanjechampignon toeneemt. “Maar de warenhuizen in België willen nog altijd het Belgisch product en willen daar een eerlijke prijs voor geven.”
De Tomabel champignons vinden vooral hun weg naar de Belgische supermarktketens en in mindere mate naar kleinere bio winkels. Voorlopig ondervinden de Belgische biologische paddenstoelen telers nog geen concurrentie uit Oost-Europa, maar Christine verwacht dat de toenemende prijsdruk mogelijk een rol gaat spelen bij invoer van biologische champignons van elders.
Een element dat de druk op de prijzen doet toenemen is de verpakking. Zij ziet dat er steeds meer vraag is naar duurdere verpakkingen van volledig composteerbare pulpkarton. “Dat is een andere verpakking waarvan er minder paddenstoelen in een kistje passen waardoor er meer pallets nodig zijn en de transportkosten toenemen,” besluit Christine.
Dit artikel verscheen eerder in editie 9, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.
Voor meer informatie:
Tomabel
[email protected]
www.tomabel.be