Goede pompoenoogst ondanks nat jaar

Tholen - Op de Horsterhof in Duiven duurde de pompoenenoogst dit jaar niet één dag, maar vier dagen. Dat had er alles mee te maken dat de oranje pompoenen na de oogst niet meteen van het land af werden gehaald, maar dat ze eerst de hoofdrol kregen in een heus kunstwerk. Om het logo van de Horsterhof - 12 meter lang en 50 meter breed - uit te beelden, moesten de pompoenen heel precies worden neergelegd.

"Een speciale reden om dit pompoenkunstwerkje te maken was er eigenlijk niet", vertelt Matthias Crum. "Ik had een idee, het bleef leven, iedereen vond het leuk en we zijn ervoor gegaan. De Vormforensen, die onze huisstijl hebben ontworpen, hebben mij op weg geholpen met een plattegrond. Dat is het logo op schaal met dikte, lengte en breedte van de letters. Vanuit deze tekening hebben wij 4 dagen volop pompoenen geoogst en ze op de juiste plaats gelegd. Gemiddeld gebruikten we 600 pompoenen per letter."

"Het ging er dus gewoon om, iets tofs te doen waar we energie van krijgen en natuurlijk voor de mooie plaatjes die gebruikt kunnen worden voor social media en website. We hebben een vakkundig iemand gevonden met een goede drone die voor ons de beelden en het filmpje heeft gemaakt en gemonteerd."Zeven ton geoogst
Dit jaar werd er ongeveer zeven ton geoogst op het biologische bedrijf. Matthias is tevreden: "Dat is best bijzonder in een nat jaar. Wij hebben begin juni gezaaid, dat is later dan gebruikelijk. De pompoenen zijn prachtig, goedgerijpt en diep gekleurd. Ze zijn van superkwaliteit en hebben geen muizenschade."

"Een goed pompoenjaar heeft wat meer zonnige dagen, meer warmte en iets minder regen dan afgelopen jaar, maar wij zijn erg tevreden. De opbrengst is omgerekend 22 ton per hectare, dat kan iets beter, maar zeker niets om je voor te schamen."

De oogst zal binnen een paar maanden zijn bestemming vinden bij diverse afnemers. De Horsterhof levert circa 370 groentepakketten in een straal van 10 kilometer rond Arnhem. Daarnaast gaan de pompoenen naar Arnhemse horecazaken en een Odin-filiaal. "Juist door deze mix van afnemers hebben wij een goed netwerk om deze pompoenen in een paar maanden af te zetten."

Zaadvaste rassen
Naast de oranje pompoenen worden er op de Horsterhof ook veel Sweet dumpling pompoenen geteeld. "Absoluut de lekkerste pompoen om te bakken", vindt Matthias. Omdat deze pompoentjes een andere vorm en uitstraling hebben, werden ze niet gebruikt in het pompoenlogo. "De zaden die wij gebruiken zijn 100% zaadvast en komen van Bingenheimersaatgut. Dat is het enige zaadbedrijf in Europa dat zich uitsluitend bezighoudt met zaadvaste veredeling." 

Voor meer informatie:
De Horsterhof
info@horsterhof.nl
www.horsterhof.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven