Goed seizoen voor weidevogels in Friesland

In grote delen van Friesland werden in het voorjaar van 2021 meer broedparen van de vier bekendste weidevogels geteld dan vorig jaar. Dit is een positieve uitzondering op de overwegend dalende trends in de provincie. Het natte voorjaar en late maaien zorgden voor gunstigere omstandigheden. Dat meldt het Jaarbericht van 2021. 

Jaarlijks gaan enkele duizenden vrijwilligers van verschillende organisaties in de provincie op pad. Ze tellen broedparen, alarmerende paren en beschermen nesten op een oppervlak van meer dan 144.000 hectare. Sinds 2019 brengen de organisaties die dit werk coördineren een gezamenlijk jaarbericht uit. Daarin worden de eerste globale indrukken op basis van jaarlijks getelde gebieden gedeeld. De MAS-tellingen en weidevogeltellingen van het BMP-project zijn een belangrijk onderdeel.

Grotere aantallen
Op de regio Friese Wouden na werden bijna overal in de provincie grotere aantallen kieviten, grutto's, tureluurs en scholeksters vastgesteld. Omdat het voorjaar nat was, stond het waterpeil in veel polders hoog. Dat zorgde voor gunstige foerageermogelijkheden. Door de vele regenval (o.a. in mei) gingen waarschijnlijk wel veel eerste legsels en kuikens van Kieviten verloren. Doordat het lang nat en koud was, werd het grasland op veel plekken pas laat gemaaid (vaak pas begin juni), waardoor kuikens van Tureluur en Grutto grotere overlevingskansen hadden. Het aantal alarmerende paren van Grutto's was dan ook bovengemiddeld en het nestsucces bedroeg waarschijnlijk meer dan 70%. 

Samenwerkingsverband
Het Jaarbericht is een samenwerking van zes organisaties die weidevogels monitoren, beschermen en terreinen beheren: de Bond Friese VogelWachten (BFVW), Sovon Vogelonderzoek Nederland, Kollektivenberied Fryslân (KBF), It Fryske Gea, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Bron: Sovon Vogelonderzoek Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.