Bioboer in de prijzen met mobiele slachteenheid

Koen De Clercq uit Maarkedal in Oost-Vlaanderen is een van de vijf winnaars van de Innovatiecampagne van Boerenbond. Hij wint de prijs vanwege zijn mobiele slachteenheid voor kippen en konijnen.

Boerenbond organiseert tweejaarlijks de Innovatiecampagne. Dat is een ideeënwedstrijd voor innoverende ondernemers in de land- en tuinbouw. Zij kunnen een prijs winnen voor een vernieuwend project of idee dat ze realiseren op hun bedrijf.

Mobiele slachteenheid
Koen is zelf veehouder en bioboer. Enkele jaren geleden behaalde hij het diploma spekslager en begon hij een hoeveslagerij. Hij merkt dat er een tekort is aan kippenslachterijen, omdat de kleine spelers verdwijnen. Dat zorgt voor langere transporten. Een mobiele slachteenheid kan vooral interessant zijn voor landbouwers die hun producten via de korte keten willen aanbieden. Dit zowel voor bio, als voor traditionele producenten.

Het idee van Koen is om niet alleen zo’n mobiele slachteenheid voor kippen en konijnen te bouwen, maar om hieraan ook een online reserveringsplatform te koppelen, dat vraag en aanbod samenbrengt. Hij wil namelijk niet enkel zijn eigen ‘nulkilometerkippen’ slachten, maar de mogelijkheid ook aanbieden aan collega-boeren om te slachten op hun bedrijf. Als de huidige wetgeving het toelaat, kan Koen ook de bijkomende service aanbieden van versnijden en vermarkten, aangezien hij de kennis en faciliteiten hiervoor in huis heeft.

De mobiele slachteenheid voor kippen en konijnen wint de Innovatiecampagne omdat het idee uniek is in Vlaanderen. Het is zeer breed toepasbaar binnen land- en tuinbouw en levert bijkomende mogelijkheden voor voornamelijk korteketenproducenten die hun aanbod willen diversifiëren met aandacht voor duurzaamheid. Het idee is inspirerend voor andere land- en tuinbouwers en Koen wil met zijn innovatie helpen om een eventueel capaciteitsprobleem in de slachthuizen op te lossen.

Bron: Boerenbond


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven