Bioland viert 50-jarig jubileum met fietstocht langs 50 bio-bedrijven

1.100 kilometer in 10 dagen langs - passend bij de gelegenheid - 50 etappestops: zo zag de route van de Bioland-fietstocht eruit dat werd georganiseerd ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de vereniging. "Het was een lange weg, die symbool staat voor de ontwikkeling die onze vereniging in de loop van de laatste 50 jaar heeft doorgemaakt", aldus Bioland-voorzitter Jan Plagge, die zich in Mainz bij de tocht aansloot en drie etappes naar Karlsruhe fietste.

Meer dan 30 mensen van de Vereniging Bioland en omstreken fietsten van noord naar zuid door Bioland om de verjaardag van de vereniging te vieren.

"Ondanks de grote afstand die we aflegden, voelden we ons de hele weg thuis en was de cohesie in de groep groot, ondanks tegenwind, regen en pechgevallen", verklaart Martin Hermle, Bioland-consultant en, naast dr. Uli Zerger, uitvoerend directeur van de Stichting voor ecologie en landbouw (SÖL), Dr. Robert Hermanowski, directeur van het Onderzoeksinstituut voor biologische landbouw (FiBL) en Ulrich Prolingheuer, voormalig uitvoerend directeur van Bioland en competentiecentrum voor biologische landbouw Nedersaksen, een van de initiatiefnemers en organisatoren van de rondreis.

Dat het voor hen zo huiselijk aanvoelde, was ook te danken aan het feit dat de ambitieuze hobbyfietsers altijd hartelijk werden ontvangen door de boerderijen en kantoren van Bioland. De tocht begon op vrijdag 1 oktober op de Biolandboerderij Gut Wulksfelde in Tangstedt, ten noorden van Hamburg, en voerde in 10 etappes zuidwaarts door 7 deelstaten: Sleeswijk-Holstein, Hamburg, Nedersaksen, Noordrijn-Westfalen, Hessen, Rijnland-Palts en Baden-Württemberg.

"De gastvrijheid van alle biologische landen langs de route was gewoon overweldigend", zegt Hermle. "We hebben onszelf en de mensen die we bezochten op een bijzondere manier genetwerkt tijdens de tournee en deze inzet werd zeer op prijs gesteld." Voorzitter Plagge ziet dit ook als geworteld in de geschiedenis van de vereniging: "Bioland heeft altijd geleefd van mensen die nieuwe ideeën hadden en voor hun zaak opkwamen. Zonder hen zou de vereniging niet hebben kunnen uitgroeien tot de grootste biologische vereniging in Duitsland en Zuid-Tirol."

Drijvende kracht voor de landbouw van de toekomst
Dat Bioland na 50 jaar nog springlevend is, blijkt niet in de laatste plaats uit activiteiten als deze fietstocht: "Wij zijn de drijvende kracht achter de landbouw van de toekomst - dat is ons zelfbeeld. En deze kracht komt zowel uit de vereniging zelf als uit de directe omgeving", aldus voorzitter Plagge tijdens de tussenstop in het hoofdkwartier van de federale overheid in Mainz afgelopen donderdag.

Daar had de voorzitter van Bioland hulde gebracht aan het veld van renners door Bioland-truien te overhandigen die speciaal voor de tour waren georganiseerd. "Een groot woord van dank aan de initiatiefnemers van de tournee, Martin Hermle, Uli Zerger, Robert Hermanowski en Ulrich Prolingheuer. Wij waarderen jullie inspanningen ten zeerste en zijn blij met een geslaagde tournee door ons mooie biologische land, die ons biologische landen weer een stukje dichter bij elkaar brengt."

Op zondag eindigde de tocht door Bioland in Eichstetten bij Freiburg. Een passende plaats voor de finish, want in 1976 kwamen de leden van 'bio-gemüse e.V.', de voorloper van de huidige Bioland-Vereniging, hier bijeen voor de eerste bondsvergadering.

Voor meer informatie: www.bioland.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven