Biologische fruittelers Gino van Acker en Koen van Eijkeren:

"De zetting van het fruit was in de percelen waar de mobiele nachtvorstmachine stond opmerkelijk beter"

Tholen - Nachtvorst is de nachtmerrie van elke fruitteler. Voor Gino van Acker uit Hulst en Koen van Eijkeren uit Watervliet (België) reden om te investeren in de mobiele nachtvorstmachine van FrostFans. De mobiele nachtvorstmachine werkt volgens het principe waarbij de warme lucht uit de inversielaag naar beneden wordt getrokken en zich vermengt met koude lucht aan de grond. Daarnaast zorgt de continue wind ervoor dat de vorst zich niet hecht op het gewas. Doordat de propeller direct aangedreven wordt en er druk wordt gecreëerd is een relatief kleine motor voldoende om enorme luchtverplaatsing te creëren die tot 4,5 (klein) of tot 7 (groot) hectare kan beschermen.

Sinds begin 2020 is Swift International de distributeur voor mobiele nachtvorstbestrijdingsmachines, die worden ontwikkeld en geproduceerd in Nieuw-Zeeland. Als distributeur werkt Swift International regionaal samen met servicepartner Zeelandtrac. De locatie van Zeelandtrac is tussen de havensteden Rotterdam en Antwerpen gelegen. De technische ondersteuning vindt ook plaats vanuit Zeelandtrac en er kunnen hier ook demo's worden gegeven.

Inmiddels heeft Swift distributiekanalen opgezet. In een zevental landen buiten België en Nederland zijn er vergevorderde gesprekken om in meerdere regio’s een servicepunt op te zetten. "We zijn erg tevreden over de verkoop van de eerste twee seizoenen en hebben alweer mooie orders binnen voor aankomend seizoen. Die moeten namelijk op tijd worden geplaatst en vaak wordt er pas aan gedacht als er weer schade is. Met het nieuwe model tot 7 ha en de bestaande 4,5 ha kunnen we bijna voor elke teler een passende oplossing bieden om de oogst te kunnen beschermen", vertelt Ernst Slabbekoorn van FrostFans. "We krijgen ook serieuze interesse nu het concept draait vanuit bedrijven die zo veel mogelijk beregening tegen nachtvorst willen vermijden vanwege zetting, ziektedruk en in een aantal gevallen beperkingen van waterbeschikbaarheid."

"Ik heb de machine vorig jaar aangeschaft en was daarmee één van de eerste telers in Nederland", vertelt Gino van Acker, die biologische appelen en peren teelt op een totaal areaal van 18 hectare. "Ik kon in deze machine investeren via de GMO-regeling vanuit mijn afnemer BelOrta, dus die subsidie maakte de investering nog aantrekkelijker. Ik heb de machine ingezet op een appelperceel waar ik niet kan beregenen en mijn ervaringen zijn erg positief. Zo heb ik tijdens de vorst proeven gedaan en in het perceel met de machine bleef het boven 0 graden en een soortgelijk perceel 300 meter verderop was het twee graden kouder. Dat kan toch het verschil maken."

Verschil in zetting
Ook zijn collega bio-teler Van Eijkeren heeft goede ervaringen opgedaan het eerste jaar met zijn twee machines. "We zijn hier vlakbij de Nederlandse grens in België gevestigd, niet ver van de zee en de laatste jaren was het ieder voorjaar prijs met de nachtvorst. Dit jaar hebben we weliswaar geen strenge vorst gehad, maar is het wel een paar nachten tussen de -2 en 0 graden geweest. Opmerkelijk genoeg zagen we toch verschil in zetting bij de percelen waar de machines stonden, ondanks dat de bloemen op de andere percelen ook niet echt bevroren waren. Onze appel- en perenteelt hebben we verspreid over meerdere kleinere percelen op een areaal van totaal 33 hectare. We hebben de machines natuurlijk neergezet op de meest gevoelige percelen en zagen juist daar een betere zetting."

Ook over het gebruiksgemak is hij erg tevreden. "Vroeger werkte ik ook wel met kaarsen en vuurpotten, maar die zijn na een paar nachten volledig opgebrand. Dit kostte veel inspanning en geld en leverde bovendien veel luchtvervuiling op met een wisselend resultaat als gevolg. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een alternatief. De mobiliteit van deze machines is een groot voordeel. Ze zijn erg eenvoudig in gebruik. Je neemt ze met de trekker op het rijpad mee, zet hem neer en als je hem ingesteld hebt, gaat de rest vanzelf. Ook deze machines zijn een forse investering, maar ik verwacht wel dat ik hier jaren mee kan werken en heb de investering alleen dit jaar al voor een gedeelte terugverdiend. Als je beregeningsinstallatie uitvalt, kun je alsnog schade hebben. Daar heb je met deze machine geen last van. Ik was vooraf wel een beetje bang voor windschade, maar daar hebben we absoluut geen last van gehad."

Geen omkijken naar
"Ik heb ook boomgaarden die ik wel kan beregenen, maar dat levert ook veel gedoe op. Je moet altijd 's nachts je bed uit als het koud en nat is. Deze machine zet je binnen mum van tijd op. Je stelt hem in op een bepaalde temperatuur - ik start hem op als het een halve graad boven 0 is - en je hebt er geen omkijken meer naar", beaamt Gino van Acker. "Ik overweeg daarom nog zo'n machine aan te schaffen voor een perceel peren dat ik niet kan beregenen."

Voor meer informatie:
Gino van Acker
De Reyngaard
Meistraat 1
4561 RD Hulst
dereyngaard@kpnmail.nl

Koenraad van Eykeren
Oudemansdijk 1A
9988 Watervliet
koenraad.van.eykeren@telenet.be

Zeelandtrac
(demo, verkoop en technische ondersteuning)
+31(0)650284892
j.vogel@zeelandtrac.nl
www.zeelandtrac.nl

Ernst Slabbekoorn
Swift International
(Import, distributie, verkoop)
+31644138650 (WhatsApp)
sales@frostfans.eu
www.frostfans.eu


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven