De Waog gaat voor jaarronde beschikbaarheid

Hogere opbrengst in Limburgse biologische zoete aardappelen

Tholen - De oogst van de biologische zoete aardappelen van Tuinderij de Waog is weer voltooid. Joep van de Bool geeft vanuit het Limburgse Neer aan terug te kunnen kijken op een prima zomer, dankzij de warme junimaand en het mooie nazomerweer in september.

"In verhouding met vorig jaar hebben we zelfs een betere opbrengst. Toen was het direct na het planten veel te koud. Dit jaar hadden we een gemiddeld tot goede opbrengst. We hebben in totaal 500 ton zoete aardappelen geoogst. Hiermee ligt de bewaring precies vol. Het hoofdras is de oranjevlezige Bellevue, dit ras begint steeds bekender en geliefder te worden en groeit goed in het Noord-Europese klimaat." 

Joep vertelt dat de zoete aardappelen dit jaar een betere start hadden en dat daardoor de opbrengst nu hoger ligt dan in 2020. "Met planten hebben ze een heel goede start gehad. Juni was namelijk heel mooi en warm. De eerste tien dagen zijn bij de zoete aardappelen heel bepalend voor wat er gebeurt met de plant. De stek moet dan wortels maken, die uiteindelijk uitgroeien tot oogstbare 'knollen'. Dankzij het warme weer was de aanzet dit jaar super." De maanden daarna waren qua weer niet om over naar huis te spreken. "Juli was niet heel bijzonder en augustus was ook niets fatsoenlijks. Toen zaten er al heel veel knolletjes aan de planten, maar de wortels wilden niet dik worden. Gelukkig maakte de nazomer heel veel goed."

Jaarronde beschikbaarheid
De Waog wil toewerken naar jaarronde beschikbaarheid van de biologische zoete aardappel voor de vaste afnemers. "Om jaarronde beschikbaarheid mogelijk te maken moeten we de bewaring goed op orde hebben. De kwaliteit van de net geoogste zoete aardappelen is heel mooi. De knollen zijn heel rustig de bewaring ingegaan, het ziet er heel stabiel uit."

Mechanisatie op orde
Na een paar teeltjaren hebben ze het bij De Waog ook qua mechanisatie inmiddels goed op orde. "Deze teelt vraagt toch weer wat andere technieken. Inmiddels kan ik zeggen dat we deze teelt goed in de vingers hebben. We hebben onze oogstsnelheid weten te verdubbelen met de nieuwe rooier van Asalift. Ook zijn we erg tevreden over de machine uit Canada waarmee we het loof kunnen verwijderen."

Voor meer informatie:
Joep van de Bool
Biologische Tuinderij De Waog
Dijk 2
6086 AM Neer
+31 (0)6 4603 2061
joep@dewaog.nl 
www.dewaog.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven