Denemarken trekt 168 miljoen euro uit voor plantaardig voedsel in klimaatakkoord

De Deense regering heeft meer dan 1,25 miljard kronen (168 miljoen euro) aan financiering aangekondigd om plantaardig voedsel te bevorderen, als onderdeel van een nieuw klimaatakkoord voor voedsel en landbouw. Deze financiering is de grootste investering in onderzoek en ontwikkeling op plantaardige basis door een EU-land tot nu toe.

De overeenkomst, die door alle grote partijen in het Deense parlement wordt gesteund, erkent dat plantaardige voeding een 'centraal element in de groene overgang' moet zijn en verbindt de regering ertoe een nationaal actieplan voor plantaardige voeding op te stellen met duidelijke doelstellingen voor productie en verkoop.

Uit onderzoek van de Universiteit van Oxford blijkt dat de wereld zijn klimaatdoelstellingen niet kan halen zonder over te schakelen van de conventionele dierlijke landbouw. Door over te schakelen op vlees op basis van planten kan de klimaatuitstoot tot 90% worden verminderd in vergelijking met het houden van dieren.

Fonds
In het kader van de nieuwe overeenkomst zal Denemarken een fonds voor plantaardige voedingsproducten oprichten, dat over een periode van negen jaar 675 miljoen Deense kronen (90 miljoen euro) ter beschikking stelt om de ontwikkeling en promotie van producten te ondersteunen.

In het kader van een vijfjarige ecoregeling voor plantaardige producten zal 580 miljoen Deense kronen (78 miljoen euro) worden uitbetaald aan telers van plantaardige eiwithoudende gewassen voor menselijke consumptie.

Een bestaande door de EU gefinancierde regeling, die voorziet in financiering voor 'milieutechnologie', zal worden uitgebreid tot verwerkingsapparatuur voor plantaardige voedingsmiddelen.

De regering zal ook een strategie ontwikkelen voor 'groene eiwitten' voor dieren en mensen, gesteund door 260 miljoen Deense kronen (35 miljoen euro) over vijf jaar. Deze financiering zal waarschijnlijk dienen ter ondersteuning van door gisting geproduceerde eiwitten en gekweekt vlees (gekweekt uit cellen), alsook van diervoeders.

Bron: The Good Food Institute Europe 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven