Snoeptomatenteler Vitensa maakt overstap naar biologische glasgroenten

Tholen - Snoeptomatenteler Vitensa uit Vierpolders gaat omschakelen naar biologische glasgroenten. Recent kreeg de teler akkoord van biocertificeringsinstantie Skal. Deze week staan er voor het laatst tomaten op steenwol in de kassen. In de zomer van 2022 volgt de eerste bio-oogst.

Geert Visker

Operationeel Manager Geert Visker legt uit dat er door de teler met 7,2 hectare glas en een eigen verpakkingshal na een periode van twintig jaar snoeptomaten telen naar een alternatief werd gezocht. "We hebben de afgelopen jaren naar ons huidige bedrijf en de markt gekeken en daar iets bij gezocht. De keuze voor ons was of groeien of specialiseren. Dat laatste hebben we al met snoeptomaten gedaan en zullen we nu met biologische glasgroenten gaan doen."

Kassen aanpassen
Nadat deze week de laatste conventionele tomatenoogst wordt afgerond, blijft de kas, conform de Skal-regels, een half jaar leeg liggen. "Voor ons een mooie gelegenheid om ons bedrijf aan te passen. Er komt heel wat kijken bij bio-teelt. Zo gaan de teeltgoten eruit, zullen we compost in moeten rijden en ook aanpassingen aan ons watergeef- en verwarmingssysteem doen. Dat is nodig omdat we in de biologische teelt vruchtwisseling toe zullen gaan passen en daardoor ook de diverse afdelingen apart moeten kunnen sturen."

De telers zijn momenteel nog bezig met het inrichten van het teeltplan voor 2022. "Dat moet voor het eind van dit kalenderjaar wel rond zijn", weet Geert. "Alles gaat in overleg met Harvest House. Samen met hen zetten we de stap naar biologisch."

Voor meer informatie:
Geert Visker
Vitensa
info@vitensa.nl 
www.vitensa.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven