Sector: "30 procent bio in 2030 is geenszins ambitieus"

Oostenrijk gaat biologische landbouw toch apart financieren in nieuw GLB

Het Oostenrijkse ministerie van Landbouw houdt toch vast aan aparte financiering voor de biologische landbouw in het nieuwe beleid. Tot dusver zou het ministerie van Landbouw de afzonderlijke biologische maatregel schrappen in het nationaal strategisch plan dat invulling geeft aan het nieuwe gemeenschappelijk Europees landbouwbeleid. Toch is de biologische sector niet geheel tevreden met de plannen van het ministerie. De doelstelling van 30 procent bio in 2030 wordt als niet ambitieus ervaren en men vreest dat dat zelfs een rem zet op de ontwikkeling van de sector.

Kritiek
Bio Austria uitte de voorbije maanden massaal kritiek op de plannen en eiste de voortzetting van een afzonderlijke biologische maatregel. Op 6 oktober kondigde het ministerie aan dat op deze eis van Bio Austria zou worden ingegaan en dat er in de toekomst ook een aparte biologische maatregel zou komen. In het begin van het jaar had de biologische vereniging reeds een model voor de uitvoering van een biologische maatregel in het kader van het nieuw geplande modulesysteem bij het ministerie ingediend.

"Wij zijn verheugd dat het ministerie na lange, moeizame onderhandelingen heeft toegegeven en is ingegaan op onze eis om een aparte biologische maatregel in het agromilieuprogramma te behouden. Dit voldoet echter slechts aan één van de twee voorwaarden om het komende beleid biologisch te maken: Zonder volledige naleving van de uitgebreide diensten van biologische landbouwers voor het milieu, de biodiversiteit en het klimaat, is slechts de helft van de afstand afgelegd," benadrukt Bio Austria-voorzitster Gertraud Grabmann in reactie op de aankondiging.

Massale devaluatie verwacht
Tot dusver heeft het ministerie nog geen premiebedragen bekendgemaakt voor de afzonderlijke maatregelen of modules van het geplande agromilieuprogramma. Naar verluidt zal de premie voor biologische landbouwbedrijven ondanks extra eisen - biologische landbouwbedrijven die volgens de EU-verordening inzake biologische landbouw werken, moeten vanaf 2023 ook voldoen aan de eisen van de "UBB"-maatregel als onderdeel van de biologische maatregel - niet stijgen, maar in feite dalen.

"Ik hoop van harte dat dit niet waar is. Want dat zou betekenen dat de diensten die de biologische landbouw levert, massaal worden gedevalueerd en minder worden beloond", zo luidt de kritiek van Grabmann. "Dit is een scenario dat vanuit ons oogpunt onaanvaardbaar is, omdat het de aantrekkelijkheid van biologisch aanzienlijk zou verminderen. Dit zou niet in de geest zijn van waardering en billijkheid jegens biologische landbouwers - en dus jegens ongeveer een kwart van de landbouwgemeenschap in Oostenrijk", benadrukt Grabmann.

30 procent biologische landbouw = rem 
De doelstelling van het ministerie voor biologische landbouw - 30 procent biologisch areaalaandeel tegen 2030 - is volgens de vereniging van biologische landbouwers geenszins ambitieus. Het aandeel van biologische grond is nu immers al 26,5 procent - negen jaar eerder dan gepland.

"Het is nauwelijks mogelijk dit anders te interpreteren dan dat het ministerie blijkbaar de biologische landbouw op de rem wil zetten. Als men de ontwikkeling van de biologische landbouw in de huidige GLB-periode zou extrapoleren, zou het biologische aandeel in 2030 iets minder dan 36 procent bedragen. Als hier een streefcijfer wordt vastgesteld dat onder deze ontwikkeling ligt, dan is dat meer dan teleurstellend. En het zal waarschijnlijk onvermijdelijk leiden tot een verlies aan toegevoegde waarde voor de Oostenrijkse landbouw, omdat de productie de zich snel ontwikkelende vraag naar biologische producten niet zal kunnen bijhouden," concludeerde Grabmann.

Bron: Bio Austria


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.