Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

SUPER-markt initiatief brengt ruim dertig duurzame merken aan tafel bij Albert Heijn

In september opende SUNT | The Banana Factory in samenwerking met Moyee, Mister Kitchen, Lazy Vegan & Fish Tales een pop-up SUPER-markt. Zij lieten samen met meer dan 47 merken zien dat er voor ieder traditioneel product een beter en duurzamer alternatief is en wilden zo de supermarkten wakker schudden om hun duurzaamheidsbeleid te verbeteren.

De SUPER-markt ging viral op social media en kreeg in een week tijd ruim tachtig aanmeldingen van duurzame merken die zich ook wilden aansluiten. Als klap op de vuurpijl mocht SUNT hun ideeën voor vernieuwing presenteren aan Directeur Merchandising & Sourcing Henk van Harn en Brandmanager Duurzaamheid Martijn Versteegh van Albert Heijn. Dat heeft de potentiële opname van ruim 30 nog niet bij Albert Heijn beschikbare duurzame merken tot gevolg.


 
In gesprek met Albert Heijn
Een derde van de klimaatbelasting vindt plaats in de voedingsindustrie en dat maakt duurzame voeding op grote schaal niet een gewenste, maar een hoognodige verandering. SUNT - The Banana Factory, legde namens de deelnemende merken hun wildste ideeën op tafel bij Albert Heijn, met als doel een breder duurzaam retail-aanbod en een gemodificeerde aanpak voor de introductie van jonge duurzame merken. Op uitnodiging van Albert Heijn gaat het bananenbroodmerk de komende periode verder in gesprek met ’s lands grootste supermarktketen om de bedrijfsvoering en processen rondom opname en groei van duurzame jonge merken van de grootgrutter onder de loep te nemen. Met als gezamenlijke missie; een ‘duurzaam’ duurzamer assortiment.

Alle ‘challenger brands’ die zich aansloten bij de SUPER-markt, maar nog niet bij Albert Heijn in het schap liggen, gaan in gesprek met Albert Heijn om de mogelijkheden voor opname in het assortiment te bekijken. Het is volgens het bananenbroodmerk een grote stap van Albert Heijn die hiermee niet alleen de deur opent voor duurzamere schappen, maar ook direct actie onderneemt.
 
Boodschappen met een boodschap
Elke innovatieve, duurzame startup die moet concurreren met de 10 grootste voedselbedrijven ter wereld loopt momenteel tegen dezelfde uitdagingen aan. Van wettelijke kwaliteitseisen tot landelijke distributie en opschaling. De merken die dit op orde hebben komen in aanmerking voor een plek op het schap bij retailers, maar daar begint het voor velen pas.

Want hoe krijg je als startup zonder grote budgetten voor instore communicatie of landelijke marketingcampagnes jouw product onder de aandacht van de consument? En hoe leg je aan diezelfde consument uit dat jouw prijs de eerlijke prijs is voor het product? Zowel voor startups als voor retailers lijkt de traditionele samenwerking niet te leiden tot het realiseren van het beste potentieel. Juist daarom is het belangrijk dat de samenwerking tussen retailers en startups verdieping krijgt en er zo voor beide partijen met succes aan verduurzaming gewerkt wordt.
 
De startup gelooft ondanks het succes van hun SUPER-markt overigens niet dat niche supermarkten de oplossing zijn. ‘’Samenwerking met retailers is nodig om de duurzaamheidstransitie te versnellen. De kans is groot dat we door deze manier van samenwerken retail geschiedenis gaan schrijven.’’ Ze hopen dat andere grote retailers het voorbeeld van Albert Heijn volgen en daarmee van duurzame startups geen alternatief, maar de standaard maken.

Een overzicht van alle bij de SUPER-markt betrokken merken die zich inzetten voor een duurzamere, gezondere en eerlijkere keten is te vinden op www.wechangethegame.nl.

Publicatiedatum: