Ecologische pioniers en het regeneratief vermogen van de aarde

Nieuw boek: Landherstel

Op 10 oktober, de internationale Dag van de Duurzaamheid, is het boek Landherstel verschenen. In haar boek verzamelt journaliste Judith Schwartz optimistische verhalen van wetenschappers, pioniers en dwarsdenkers. Zij baseren zich op wetenschappelijk onderzoek en op holistisch gebaseerde landherstelprojecten. Door klimaatproblemen op deze manier aan te pakken laten zij zien hoe het tij te keren is. Verhalen die hoop en perspectief bieden, voor een betere aarde en werkelijk herstel.

In het boek Landherstel komen verschillende projecten, wetenschappers en inzichten over het voetlicht. Een selectie hieruit:  

Klimaatherstel
Vergroening (o.a. bossen aanplanten) levert een bijdrage in de vastlegging van CO2, maar wat veel minder mensen weten is dat hiermee ook ontspoorde klimaatpatronen kunnen worden hersteld. Zo is op relatief eenvoudige wijze een grote extra slag in duurzaamheid te slaan.

Dit boek laat zien hoe dat kan, wat belangrijke succesfactoren zijn en hoe dat wordt uitgevoerd.
Pioniers o.a.: Dr. Millán Millán, Ties van der Hoeven. Projecten: Spanje en Saoedi-Arabië.

Droogte en armoede keren
Onvruchtbaar land leidt tot verwoestijning en zet mensen aan tot migratie. Vergroening levert vruchtbaarheid, klimaatstabilisatie en welzijnsperspectief voor de bevolking.

Dit boek laat zien hoe het binnen 15-20 jaar mogelijk is om een droge, uitgeputte en verdorde bodem weer tot leven te wekken, hoe dat is gelukt en wat belangrijke succesfactoren zijn.
Pioniers o.a.: John Liu, Neal Spackman, Ties van der Hoeven. Projecten: China (Löss Plateau) en Saoedi-Arabië (Al Baydha).  
 
Het belang van megafauna
Grote grazers houden de begroeiing kort, waardoor bosbranden geen vrij spel hebben. Door hun gedrag en voedingspatroon houden ze hun gebied in ecologisch evenwicht.

Dit boek laat zien hoe wilde ezels in Australië, koeien in de VS, en rendieren in Lapland ultieme landschapsmanagers zijn en gratis hun bijdrage leveren aan landherstel (en het behoud van de permafrost).
Pioniers onder andere Mariske te Beest, plus aandacht voor de Oostvaardersplassen en Knepp Castle Estate (Sussex) als leerzame verwilderingsprojecten. 

Auteur: Judith D. Schwartz 
Landherstel - Berichten van ecologische pioniers en het regeneratief vermogen van de aarde  
Prijs € 22,50 | Pagina's: ca. 256 | paperback | 
Oorspr. titel: The Reindeer Chronicles 
ISBN 978 90 622 4548 2


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven