Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fairtrasa zet in op biologische regeneratieve landbouw

Tholen - Fairtrasa heeft het afgelopen jaar grondig onderzocht hoe ze verder kunnen gaan dan biologische landbouw. De importeur en exporteur van biologisch en Fairtrade gecertificeerd fruit wil graag nog meer doen om klimaatverandering tegen te gaan en de bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit te behouden. Het antwoord dat ze hierop gevonden hebben blijkt verrassend duidelijk te zijn: regenereren.

Avocadotelers in Peru

"We gaan onze telers helpen om regeneratieve landbouwpraktijken toe te passen. Hiermee helpen we de telers om de bodemgezondheid en het ecosysteem te verbeteren. Het komt ook de opbrengst ten goede, terwijl we tegelijkertijd de veerkracht van de bedrijven versterken en hun potentieel om koolstof vast te leggen", vertelt Wiep van Summeren namens het in ’s-Gravenzande gevestigde Fairtrasa Holland.

Proefprojecten gestart
Wiep benadrukt dat ze zich nog in de beginfase beginnen. "We zijn als bedrijf altijd bezig met de vraag hoe wij onze eigen werkzaamheden kunnen verbeteren en hoe we onze telers verder kunnen helpen. Inzetten op biologische regeneratieve landbouw blijkt een hele goede methode hiervoor en hier willen we dus in investeren. We zijn nu aan het bekijken hoe we dit in de praktijk aan gaan pakken. Wat heeft de teler precies van ons nodig om hiermee aan de slag te gaan? Er zijn inmiddels al wat proefprojecten gestart."

Rechts: Bodembedekking bij een van de bananentelers in Ecuador.

Wat houdt regeneratieve landbouw in?
Omdat er nog veel vragen rondom (biologische) regeneratieve landbouw zijn, publiceert Fairtrasa in de komende maanden een serie artikelen op de eigen website met daarin meer informatie wat regeneratieve landbouw precies is, wat het kan bereiken en waarom het met name in de tropen belangrijk is. 

Hoewel het woord "regeneratief" relatief nieuw is voor de sector vers fruit, zijn veel van de methoden minder nieuw. Zij zijn vaak geïnspireerd op traditionele, regiospecifieke technieken, terwijl andere belangrijke praktijken zijn ontwikkeld door verschillende stromingen van de biologische beweging.

In het eerste artikel is omschreven wat regeneratieve landbouw precies is. Regeneratieve landbouw is gebaseerd op de wetenschap van agro-ecologie, met een doelbewuste focus op het herstel van wat is uitgehold. 'Wanneer landbouw met zorg en kennis wordt beoefend, kan het een van de krachtigste oplossingen worden. Er is een uitgebreide verzameling van onderling verbonden teeltpraktijken die het potentieel van een landbouwbedrijf kunnen maximaliseren om koolstof in de bodem te brengen, waar het het bodemleven verrijkt, de veerkracht verbetert en de opbrengst verhoogt. Deze technieken, die zijn gebaseerd op een complex begrip van landbouw en respect voor de natuur, vergroten ook de biodiversiteit en de algehele gezondheid van het ecosysteem. Samen worden ze doorgaans regeneratieve landbouw genoemd', staat onder meer in het artikel.

Voorbeelden
Er staan ook wat voorbeelden in: het inzaaien van planten die water vasthouden of voedingsstoffen voor elkaar vastleggen, of die elkaar beschermen tegen plagen of het weer, bijvoorbeeld. En wat te denken van het gebruik maken van bedekkingsgewassen of mulch om onkruid tegen te gaan en tegelijkertijd de gevangen koolstof ongemoeid in de grond te houden in de vorm van een verrijkt bodemleven?

De concrete methodologie verschilt van de ene geografische context tot de andere, maar berust steeds op dezelfde principes: De bescherming van de bodemgezondheid als basis van alle landbouwproductiviteit op lange termijn, respect voor circulariteit, teruggeven waar we uithalen en het allerbelangrijkste: inzicht in de complexiteit van natuurlijke ecosystemen, en dus een holistische benadering van elke ingreep.

Voor meer informatie:
Wiep van Summeren
Fairtrasa Holland
Galgeweg 8
2691 MG 's-Gravenzande
+31 (0)174 291600
wiep.vansummeren@fairtrasa.nl 
www.fairtrasa.nl