Minister Schouten ontvangt innovatie magazine en toont begrip voor knelpunten bio-sector

Afgelopen donderdag is een innovatie magazine uitgereikt aan minister Carola Schouten. Het magazine bevat een bundeling van de meeste innovatieve biologische boeren van 15 jaar Ekoland innovatieprijs. Minister Carola Schouten van Landbouw ontving het eerste exemplaar van het magazine en gebruikte deze gelegenheid om met de organisatie en twee winnaars te spreken.

Bekijk hier de boodschap van de minister voor de biologische sector:

Als jurylid van de innovatieprijs was Geertje Schlaman aanwezig op het kantoor van de minister donderdag 30 september. Ook schoven Edith Lammerts van Bueren, voorzitter BioAcademy en directeur Jaco Burgers van biologisch akkerbouwbedrijf ERF en Tineke van den Berg van de Stadsboerderij Almere aan. Jaco en Tineke wonnen de prijs respectievelijk een jaar en tien jaar geleden. Schouten sprak met beide ondernemers over innoveren in de biologische landbouw.

Van links naar rechts: Jaco Burgers, Geertje Schlaman, Carola Schouten, Edith Lammerts van Bueren en Tineke van den Berg

In het gesprek gaf Jaco aan dat met strokenteelt of de combinatie van natuur en bomen met landbouw de regelgeving en administratie wel eens gaan knellen. De regels voor de gecombineerde opgave of voor het toedienen van mest zijn afgestemd op monoculturen. Schouten had begrip voor het punt dat Burgers aandroeg. In haar ogen ontstaan er bij het opstellen van beleid vanuit het denken in oude systemen 'onnatuurlijke scheidslijnen, waar je deze functies beter samen kunt zien'.

Brug
Tineke sloeg samen met haar gezin en medewerkers een brug tussen stad en platteland, tussen consumenten en agrarische producenten. "Wij zetten een levende landbouw neer, die veel te bieden heeft voor landschap, natuur, voedselproductie en maatschappij." Schouten denkt dat er wat dit betreft een kantelpunt bereikt is, waarbij de landbouw veel breder gaat kijken naar wat de toekomst is.

Tineke omschrijft de biologische als de enige georganiseerde, toekomstbestendige bedrijfstak. Dat verdient in haar ogen meer ruimte. Hierop legt Schouten de vraag neer hoe de vraag naar biologische producten dan kan groeien. Ze vergelijkt de situatie van Nederland met die in Denemarken en Oostenrijk, waar biologisch een veel groter marktaandeel heeft. Zelf denkt ze dat de redenatie vanuit een eetcultuur daar aan bijdraagt. Denen en Oostenrijkers hebben daarom een voorkeur voor de biologische producten die passen bij hun eetpatroon en visie op de omgeving.

De biologische vertegenwoordigers denken dat de focus van goedkoop en efficiënt naar smaak en kwaliteit moet. Geertje wijst naar het succes dat de Taskforce Biologisch had bij het in de supermarkten krijgen van biologische producten. "De ketenmanagers van de Taskforce gingen met alle partijen in gesprek en dat heeft verandering gebracht."

Gezond
Edith heeft zitting in de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding. In een pas gepubliceerd rapport van deze raad staat gezondheid in drievoud centraal: planeet, consument en boer. Een supermarkt die zijn verantwoordelijk neemt en inkoopt vanuit de criteria 'gezondheid in drievoud', maakt andere keuzes, is haar overtuiging. Schouten verwacht dat ook educatie, liefst al vanaf de jongste jeugd, de vraag naar gezonde groenten gaat genereren. Zo verschuift voedsel van snel en goedkoop naar goed en gezond, ook voor de grote middengroep in de samenleving.

De minister dankte de bezoekers voor hun verhaal en ze zei dat ze het magazine met veel interesse gaat lezen. Het was de eerste keer dat er weer een fysieke overhandiging kon plaatsvinden, aldus Schouten. Ze zei dat ze erg blij is dat dit weer kan. Want, gaf ze aan: een gesprek met betrokken mensen aan tafel is een stuk prettiger dan via computerschermen.

Klik hier om het Ekoland Innovatiemagazine online te lezen.

Tekst en foto: Jorg Tönjes


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven