VS: Gouveneur belooft te vechten voor biologische melkveehouders die contract verliezen

Gouverneur van de staat Maine Janet Mills beloofde op de 21e jaarlijkse velddag van de Northeast Organic Dairy Producers Alliance (NODPA) in Freeport te blijven strijden voor de biologische melkveehouders van Maine. Recentelijk kondigde Danone aan dat het zijn Horizon-contracten met biologische melkveehouders in Maine, New Hampshire, Vermont en elders zal stopzetten. In de staat Maine betreft het 14 melkveehouders.

"Als kleindochter van aardappeltelers uit Aroostook County weet ik uit eerste hand dat onze boeren pragmatische, taaie, veerkrachtige en gedreven mensen zijn. Ze staan voor dag en dauw op om de akkers te bewerken of voor het vee te zorgen, ze houden hun hoofd laag en hun handen in de modder. Ze werken hard, elke dag, elk jaar, met een beetje doorzettingsvermogen en een heleboel vertrouwen," zei gouverneur Mills. "Mijn regering zal er alles aan doen om voor deze belangrijke industrie te vechten, vooral voor onze 14 boerderijen die rechtstreeks door het besluit van Danone worden getroffen. We zullen alles geven wat we hebben, want elke melkveehouderij in Maine is belangrijk voor onze staat, of ze nu biologisch is of niet, en ze is van vitaal belang voor onze cultuur, onze gezondheid, ons milieu en voor onze economie in het algemeen".

Toen Danone Danone op de hoogte bracht van het voornemen van Horizon om de contracten met 89 biologische melkveehouderijen in het noordoosten, waaronder 14 in Maine, niet te verlengen, heeft de regering-Mills onmiddellijk haar steun toegezegd aan de getroffen boerderijen en een bijeenkomst belegd met het Congres van Maine en landelijke agrarische dienstverleners om te bespreken hoe Maine de boerderijen die hun contracten dreigen te verliezen, het best kan steunen. Een breed samengestelde werkgroep gaat door met het reageren op deze uitdagende situatie op een manier die tegemoet komt aan de behoeften van elk individueel landbouwbedrijf.

Brief
De gouverneur schreef een brief aan de Amerikaanse minister van Landbouw Tom Vilsack en drong er bij zijn ministerie op aan de door het besluit van Danone getroffen biologische melkveehouderijen in Maine te helpen. In haar brief wees zij op de ernstige gevolgen die de beëindiging van de contracten zal hebben voor de biologische melkveehouders, voor de zuivelindustrie in het algemeen en voor de economie van Maine. Zij benadrukte dat, naast de inspanningen van de staat en de regio's, federaal leiderschap nodig is om de gevolgen van de acties van Danone voor de zuivelindustrie in Maine te verzachten.

Zij vroeg om een aflossingsvrije periode van drie maanden voor de USDA-leningen en om specifieke federale financiële steun voor de getroffen landbouwbedrijven bij de overgang naar nieuwe mogelijkheden. Gouverneur Mills herhaalde haar oproep aan de USDA, het Amerikaanse ministerie van Landbouw, om de voorgestelde regel inzake de oorsprong van het vee definitief vast te stellen en de naleving ervan krachtdadig af te dwingen. Biologische melkveehouders in het noordoosten zijn lange tijd in het nadeel geweest omdat certificeerders in andere regio's de regel niet handhaven zoals de bedoeling was. Gouverneur Mills heeft er bij het USDA ook op aangedrongen het tekort aan arbeidskrachten in het melktransport aan te pakken en heeft het bureau verzocht zowel de staat als de regio's te steunen bij de aanpak van dit probleem.

Donatie
De regering-Mills heeft Danone verzocht: een aanzienlijke geldelijke donatie te doen aan het Northeast Dairy Innovation Center ter ondersteuning van de omschakeling van boerenbedrijven, bedrijfsplanning en investeringen; een aanzienlijke geldelijke donatie te doen aan het nieuwe, door boeren geleide bedrijf in Maine dat van plan is in het land zelf biologische zuivelverwerking op te zetten; en zich ertoe te verbinden de producenten hun premies uit te betalen in dit laatste contractjaar en hun meest recente contracten na te komen waarin premies zijn ingehouden.

De delegatie van het Congres van Maine heeft zich in een afzonderlijke brief aan minister Vilsack aangesloten bij de oproep van de gouverneur.

Bron: State of Maine


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.