Evaluatiecriteria ontwikkeld voor de verwerking van biologische levensmiddelen

Europese verwerkers van biologische levensmiddelen, certificeringsinstanties en andere belanghebbenden hebben een beoordelingskader ontwikkeld voor de evaluatie van voedselverwerkingstechnologieën voor biologische producten. De discussienota die in het kader van het ProOrg-project is ontwikkeld, kan gratis in vier talen worden gedownload via de FiBL Shop.

Tot op heden ontbreken bindende specificaties voor het gebruik van verwerkingsmethoden voor de productie van biologische levensmiddelen grotendeels in de EU. Daarom heeft het transnationale ProOrg-project, dat wordt gefinancierd via het ERA-net CORE Organic Cofund - op basis van de biologische verordening van de Europese Unie - een beoordeling van verwerkingstechnologieën uitgevoerd en toepasselijke criteria ontwikkeld. In de discussienota, die in een meerfasenproces tot stand is gekomen, worden de criteria voor verwerkingsmethoden gepresenteerd die de doelstellingen, beginselen en gedetailleerde voorschriften van de EU-verordening inzake biologische producten weerspiegelen.

De ontwikkelde criteria zullen verwerkers van biologische levensmiddelen ondersteunen bij het kiezen van technologieën en innovaties die bijzondere aandacht besteden aan sensorische kwaliteit, voedingskwaliteit, en ecologische en sociale duurzaamheid bij de verwerking. Het beoordelingskader moet helpen om biologische levensmiddelen van nog hogere kwaliteit te garanderen.

In het najaar van 2021 zal het op internet gebaseerde instrument voor de beoordeling van de biologische geschiktheid van verwerkingsmethoden als supplement op de ProOrg-website worden gepubliceerd. Ook dit instrument is ontwikkeld in het kader van het ProOrg-project.

Bron: FiBL


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.