Research and Innovation Centre Cyprus

Fotonische sensor detecteert residuen en bacteriën op groenten en fruit

Er is een nieuwe detector in ontwikkeling die in staat is om binnen enkele minuten minieme sporen van giftige elementen waar te nemen door middel van fotonica. Dit is zeer nuttig aangezien onderzoek heeft uitgewezen dat er jaarlijks tot wel 11.000 mensen overlijden aan resten van gewasbeschermingsmiddelen op groenten en fruit en wereldwijd 385 miljoen mensen onbedoeld vergiftigd raken. 

De ultragevoelige detector maakt gebruik van lichtdeeltjes en is in staat om de kleinste sporen van gewasbeschermingsmiddelen en bacteriën 50 tot 100 keer sneller op te sporen dan bestaande technologieën. De detector wordt momenteel ontwikkeld door een EU-gesubsidieerd consortium. Het systeem zal personeel in staat stellen om tientallen extra monsters groenten en fruit te controleren op de aanwezigheid van residuen en bacteriën dan nu het geval is. Het resultaat is bovendien binnen 30 minuten beschikbaar en dat is een fractie van de tijd die daar momenteel voor nodig is. 

Het team maakt gebruik van een uiterst gevoelig systeem dat laserlicht gebruikt om chemische of biologische analyten te detecteren. Deze zogenaamde plasmo-fotonische bimodale multiplexing sensor kan bacteriën en sporen van gewasbeschermingsmiddelen detecteren zonder dat hiervoor chemicaliën of kleurstoffen nodig zijn. 

Het project, GRACED, wordt gecoördineerd door CyRIC, het Cyrpus Research and Innovation Centre en wordt uitgevoerd door een groep deskundigen afkomstig uit heel Europa. De ontwikkelaars haalden hun inspiratie uit één van hun bestaande sensoren waarmee water kan worden gecontroleerd op de aanwezigheid van microbiologische of chemische verontreinigingen. 

Bron: newelectronics.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven