Erkend Streekproduct voor Vrienden van Velhorst

Natuurinclusieve landbouw en erkende streekproducten horen bij elkaar. Voor Arjen en Winny van Buuren is dit een vanzelf sprekend gegeven. Daarom kregen zij gisteren het certificaat Erkend Streekproduct overhandigd tijdens de bijeenkomst van het Gelders Platform Natuurinclusieve Landbouw die werd gehouden op Landgoed Velhorst in de Achterhoek. Sinds 2018 pachten Arjen en Willy 2 boerenerven op het landgoed. De producten brengen zij met het merk Vrienden van Velhorst op de markt.

Winny van Buuren met het certificaat Erkend Streekproduct

Het Landgoed Velhorst is eigendom van Natuurmonumenten. Samen met Natuurmonumenten kiezen Arjen en Winny van Buuren als natuurboeren voor een duurzaam agrarisch beheer, waarbij biodiversiteit, natuur en landschap gebaat zijn. Daarbij betrekken zij zoveel mogelijk burgers met educatieve wandelingen, openstelling van het landgoed en de tuin, pixelfarming en levering van gezonde biologische producten.

Het landgoed in het Berkeldal leent zich bij uitstek voor een extensieve vorm van landbouw. De laaggelegen gronden voor het houden van vee en de hogere gronden voor de teelt van verschillende gewassen, waarvan graan zo’n twee derde van het bouwplan uitmaakt. Ook de aanleg van bloemrijke akkerranden voor het aantrekken van nuttige insecten en het verbinden van landschapselementen behoort tot de bedrijfsvoering.  www. Landgoedvelhorst.nl/missie

De pacht omvat 2 boerenerven en 85 ha grond, waarvan 35 ha voor akkerbouw en de rest voor grasland.  Naast akkerbouw is er op dit gemengd bedrijf ook een extensieve veeteelt tak, tot die biologische varkens (Bonte Bentheimer), schapen (Noordhollander) en runderen (Lakenvelder en Brandrood) behoren. Het vlees wordt onder andere afgezet via de eigen webwinkel.

De certificering heeft betrekking op de biologische  graan- en meelproducten van tarwe, gerst, haver, Sint Jans rogge en quinoa en de op het landgoed tot olie verwerkte koolzaad.

Bron: Stichting Streekeigen Producten Nederland 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven