Druiventrossen in papier verpakken beschermt tegen insecten en ziektes

Voor telersvereniging Agritalia was een eco-duurzame en residuvrije teelt aanleiding om te experimenteren met een nieuwe techniek voor het telen van druiven.

Door de druiventrossen in papieren zakken te verpakken, worden ze niet alleen beschermd tegen externe factoren als parasieten en schimmels, maar worden behandelingen volledig geëlimineerd, terwijl de kwalitatieve kenmerken en de geur en smaak van de druiven behouden blijven.

“Wij zijn begonnen met een residuvrije druiventeelt, omdat wij het welzijn van onze klanten als een fundamentele doelstelling van ons werk beschouwen”, zegt Michele Laporta, voorzitter van Agritalia, een telersvereniging uit Barletta (Apulië) die jaarlijks 4.000 ton druiven teelt.

Michele Laporte, directeur van Agritalia

Agritalia garandeert de kwaliteit van een gecontroleerde bevoorradingsketen en biedt de consument een ruim assortiment biologisch geteelde gewassen aan.

“Deze techniek stelt ons ook in staat een resultaat te bereiken op het gebied van milieuduurzaamheid. De druiven blijven langer aan de plant, waardoor we het energieverbruik kunnen beperken. Zo kunnen we het milieu helpen en tegelijkertijd de consument een vers gewas leveren.”

Het "opzakken" van de druiven levert goede resultaten op met betrekking tot het gewicht van de tros, de geur, de maat en de consistentie van het vruchtvlees. De druiven die in de papieren zak de rijpingscyclus voltooien, vertonen bevredigende kenmerken, zowel qua esthetiek als gezondheid. Dit betekent niet alleen respect voor het milieu en voedselveiligheid, maar ook een uitstekende kwaliteit.

De teelt anno 2021: in zakken 

“Hoewel deze techniek een verhoging van de kosten met zich meebrengt, zijn de resultaten veelbelovend. De retail is enthousiast en de afzet verloopt goed. Moderne tuinbouw betekent ook de kwantiteit en de kwaliteit van de productie verhogen en tegelijk de milieu-impact verminderen om een ecologisch duurzaam en traceerbaar product te garanderen.”

Ook de Universiteit van Foggia is bij het experiment betrokken en heeft de afgelopen vijf seizoenen steun verleend bij het toezicht om alle kwalitatieve aspecten van de druiven te verifiëren.

“Door het bestuderen van de gegevens controleert de universiteit de variaties, niet alleen vanuit een extern oogpunt (kleur, consistentie), maar ook vanuit het oogpunt van de interne inhoud (suikers, zuren, carotenoïden, vitamine C, anti-oxidantwerking). Dit is een controle die wij direct op het veld uitvoeren”, zegt Laura De Palma, hoogleraar algemene boomkwekerij aan de universiteit van Foggia.

Voor meer informatie:
Michele Laporte 
O.P. Agritalia Soc. Coop.
Vicinale Maranco, 51, 76121 Barletta BT - Italië
+39 0883 510888
info@opagritalia.it
opagritalia.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.