Van 8 tot en met 10 september 2021 werd de 20e editie van het biologische wereldcongres met als titel 'From its Roots - Organic Inspires Life' georganiseerd in Rennes, Frankrijk.
Bijna 1800 deelnemers online en bijna 400 in persoon uit 50 landen namen deel aan het 20e biologische wereldcongres. Zij konden kiezen uit ongeveer 180 sessies. Meer dan 300 sprekers leverden een bijdrage aan het evenement, waaronder verschillende sprekers van het Onderzoeksinstituut voor biologische landbouw FiBL.
Verscheidene keynote sprekers en politici hebben de rol van biologische voeding en landbouw belicht: de landbouwministers van Frankrijk (Julien Denormandie) en Denemarken (Rasmus Prehn), de EU-commissaris voor landbouw (Janusz Wojciechowski), alsook Nicolas Hulot, de voormalige Franse minister van milieu. Het congres kreeg veel steun van IFOAM - Organics International en vele sponsors.
Hybride format
De speciale editie van dit congres, met zijn hybride format, zowel face-to-face als digitaal, was een uitdaging. Het was aanvankelijk gepland om in 2020 te worden gehouden, maar werd vervolgens uitgesteld tot september 2021. Voor Beate Huber, voorzitter van FiBL Europe en hoofd van de afdeling Internationale Samenwerking van de FiBL, was het congres zeer goed georganiseerd door het Franse lokale team op een aantrekkelijke locatie. Ondanks de beperkingen van de Covid was er een wereldwijde uitwisseling tussen de verschillende actoren in de biologische beweging.
Voorafgaand aan het wereldcongres werden verschillende preconferenties georganiseerd. FiBL was medeorganisator van een succesvolle pre-conferentie van de IFOAM Animal Husbandry Alliance (IAHA), die was toegespitst op 'Biologische veehouderijsystemen - mogelijkheden tot verbetering'. Sprekers van verschillende EU-onderzoeksprojecten inzake biologische veeteelt namen eraan deel. De notulen en de verklaring van Rennes ter ondersteuning van de biologische veeteelt, alsmede de presentaties van de hoofdsprekers kunnen worden gedownload van de IAHA-website.
Voor Otto Schmid, voorzitter van de IAHA, was het een buitengewone prestatie dat de Verklaring van Rennes voor de biologische veeteelt, die is uitgewerkt in workshops tijdens de Pre-Conferentie en het Wereldcongres Biologisch, als aanbeveling is aanvaard door de Algemene Vergadering van IFOAM - Organics International. In de verklaring wordt erkend dat dieren/vee een centrale rol spelen in de duurzame landbouw en worden de belangrijkste prioriteiten voor de ondersteuning, ontwikkeling en bevordering van de biologische veehouderij belicht. Benadrukt wordt dat de biologische dierlijke productie moet plaatsvinden in de context van holistische systemen die de milieuvoordelen en het dierenwelzijn vergroten.
Demonstratievelden
De FiBL was ook sterk betrokken als medeorganisator van de pre-conferentie 'Seed Ambassadors: Building an International Network to Advance Organic Seed Systems', die veelvuldig werd bijgewoond. De eerste dag leidde de deelnemers naar demonstratievelden van het Franse agronomische instituut INRAE en het technisch instituut voor biologische landbouw ITAB. Aan de hand van wortel en boekweit verkenden de deelnemers de methoden voor zaadbeheer op het landbouwbedrijf, plantenveredeling en culinaire evaluatie, inclusief een proeverij uit de eerste hand. Een video van de veldtour werd online ter beschikking gesteld van de deelnemers.
Op de tweede dag ontwikkelden de deelnemers concrete actiepunten via interactieve en participatieve workshops. De uitkomsten onderstreepten het belang voor agro-ecosysteem en sociale veerkracht. Dit omvat de opleiding van zaadprofessionals, het opbouwen van lokale en internationale netwerken en het aanpakken van kwesties op het gebied van governance en zaadbeleid. Deze punten zullen verder worden uitgewerkt in werkgroepen van het IFOAM Seeds Platform. De preconferentie was ook een gelegenheid om de 20e verjaardag van het European Consortium for Organic Plant Breeding (ECO-PB) te vieren. De Organic Seed Alliance (OSA) ondersteunde de pre-conferentie en begeleidde online deelnemers op het Organic Seed Commons platform - waar de discussies ook na afloop van het evenement worden voortgezet.
Bron: FiBL