De biologische gewasbeschermingstrategie van Gebroeders Vahl

Gebroeders Vahl uit IJsselmuiden teelt al meer dan zestig jaar komkommers. Het familiebedrijf is in 2019 uitgebreid met de aankoop van een biotuin aan de Zwagersweg in IJsselmuiden. Op deze 2,5 hectare tellende kwekerij wordt het ene jaar tomaten en het andere jaar paprika volledig biologisch geteeld. Het bedrijf is SKAL gecertificeerd.

Benfried levert sinds 2019 de biologische gewasbescherming op deze kwekerij. Harmen Brouwer, verantwoordelijk voor o.a. gewasbescherming op deze locatie en Sjors van den Berg, adviseur biologisch gewasbescherming bij Benfried, werken hierbij nauw samen en houden zo de infectiedruk onder controle.

Strategie
Harmen: “Dit jaar telen we losse- en trostomaten en hebben we vol ingezet op het uitzetten van Macrolophus. Na het planten, hebben we gedurende de eerste twee maanden, drie Macrolophus Pygmaeus per vierkante meter uitgezet. Daarna hebben we deze bijgevoerd totdat de populatie op peil was.”

De Macrolophus bijvoeren met Ephestia eieren is de sleutel tot succes, volgens Harmen. “Daarmee zorg je ervoor dat er snel een gezonde en goede populatie Macrolophus opgebouwd wordt. De opgebouwde roofwants populatie zorgt ervoor dat de druk van onder andere witte vlieg erg laag blijft.” Macrolophus voedt zicht naast witte vlieg ook met spintmijt, motteneitjes en bladluis.

Lage kosten
Dat de strategie om vol in te zetten op Macrolophus goed is uitgepakt blijkt ook uit de lage gewasbescherming kosten. Andere jaren heeft Gebroeders Vahl nog wat moeten inzetten tegen Tuta Absoluta, maar dat verliep dit jaar erg rustig. Harmen: “In de eerste maanden van de teelt zetten we volgens schema sluipwespen uit (mix van Encarsia en Eretmocerus) tegen witte vlieg, maar daar zijn we mee gestopt toen de Macrolophus goed op peil was. Hierdoor blijven onze kosten onder de €0,50 per vierkante meter.”

Samenwerking met Benfried
Over de samenwerking met Sjors en Benfried is Harmen erg te spreken. “De kennis en kunde die Sjors en Benfried in huis hebben is waardevol. We delen regelmatig kennis en ervaringen vanuit de praktijk en die wisselwerking is prettig. Daarnaast is de prijs en de kwaliteit van het product goed.”

Ook volgend jaar, als er weer biologische paprika’s worden geteeld, zullen Sjors en Harmen samen werken aan een goede biologische gewasbeschermingsstrategie. “Een andere teelt heeft een andere aanpak nodig, maar we hebben er het volste vertrouwen in dat we dit samen met Benfried weer goed onder controle krijgen.” sluit Harmen af.

Voor meer informatie: 
Benfried
info@benfried.com
www.benfried.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven