Geoffrey Delbaere (Warnez Potatoes): "Totale aardappelopbrengst valt door uitval nog lager uit dan afgelopen twee droge zomers"

Belgische aardappelverpakker innoveert supermarktschap met vegan maaltijden

Tholen - De binnenkomst van de Belgische aardappelen, zorgt kwalitatief voor de nodige uitdagingen, zo constateert sales manager Geoffrey Delbaere van Warnez Potatoes. "Het volume aardappelen dat we binnenkrijgen is weliswaar een stuk hoger dan de afgelopen twee droge jaren. Tegelijkertijd zien we bij het stockeren dat er door de natte zomer veel rot in de aardappelen zit. Dat zorgt bij het uitlezen voor veel uitval, zodat we op het einde van de rit wel eens minder aardappelen tot onze beschikking kunnen hebben dan afgelopen jaren. Wat dit concreet voor de prijsvorming zal betekenen, zal duidelijk worden als alles is gerooid en de kwaliteitsanalyses gedaan zijn. Maar als er minder aardappelen overblijven zullen de prijzen dit jaar ongetwijfeld op een hoger niveau uitkomen."

Warnez richt zich bij de verkoop hoofdzakelijk op de afzet met Belgische en deels Franse aardappelen richting de Belgische retail. "De vraag is goed. Zeker nu de zomervakantie gedaan is en het schooljaar terug is opgestart, mogen we over de afzet niet klagen. Er zijn de nodige promoties gepland. Vorig jaar hadden wij te maken met een grote volumestijging, omdat de vraag vanuit de horeca naar de supermarkten verschoof aangezien er veel meer thuis werd geconsumeerd. Maar vergelijken met vorig jaar is nu niet representatief omdat de lockdowns overal ten einde zijn en de horeca weer volop kan werken."

Robuuste rassen
De groei in de afzet van biologische aardappelen is volgens de sales manager de afgelopen jaren wat gestagneerd. "Een belangrijke ontwikkeling is wel dat er voor biologische aardappelen wordt gewerkt met robuuste rassen. Dat is een direct gevolg van het convenant dat in de natte zomer van 2016 werd afgesloten met retailers, verpakkers en telers toen veel bio-aardappelen kampten met phytophthora-druk. Wij waren één van de partijen die dit convenant hebben ondertekend en hebben ingezet op deze robuuste rassen. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want na deze natte zomer zien we dat deze robuuste bio-rassen veel beter bestand zijn tegen de phytophthora. Ons doel is om dit rassenpakket verder uit te breiden, zodat we hetzelfde pallet aan bereidingstypes dat we hebben aan conventionele rassen ook biologisch kunnen aanbieden."

Ook het aantal verpakkingsopties van Warnez zijn de laatste jaren fors uitgebreid. "Zo hebben we nu naast de plastic verpakkingen ook de mogelijkheid om de aardappelen in papier te verpakken. Doordat we nu op de rol verpakken is de inpaksnelheid van papieren zakken verhoogd en daardoor blijft het prijsverschil met plastic beperkt. Ook bieden we verpakkingen van biobased plastic aan op basis van suikerriet. Zo kunnen we meegaan in de strategie van de klant hoe die zijn aardappelen wil verpakken, of dat nou plastic, biobased of papier is. De keuze is aan de klant", aldus Geoffrey. Daarnaast heeft de aardappelverpakker ook nog enkele innovaties in het vierde en vijfde gamma geïntroduceerd. "Zo bieden we voorgekookte aardappelen met kruiden aan, maar hebben we ook een wereldkeuken-assortiment gelanceerd dat bestaat uit vier bereide maaltijden op basis van aardappelen. Deze maaltijden bestaan uit 50% aardappelen, 35% groenten en 15% vegan proteïnebronnen. Deze lijn past helemaal in de vegan trend. Drie van de vier maaltijden scoren NutriScore A en de andere NutriScore B omdat we daarin met kokosmelk werken. Al met al een mooie innovatie, waarin we aan de ene kant vasthouden aan onze core business (de aardappel), maar tegelijkertijd met onze tijd meegaan en in de aardappelwereld verder innoveren", besluit Geoffrey. 

Warnez Potatoes is standhouder op de Fruit Attraction: Hal 10-E06

Voor meer informatie:
Geoffrey Delbaere
Warnez Potatoes
Marialoopsesteenweg 2L
B-8700 Tielt, België
+32 051 400812
info@warnezpotatoes.be        
www.warnezpotatoes.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.