Bietenpulp en geplette granen om biologisch herfstgras te benutten

De eigenschappen van herfstgras vragen om een andere aanpak. Herfstgras is minder smakelijk, heeft minder suikers en is wat natter, maar heeft wel veel eiwit. Dat laatste maakt het interessant, want eiwit van eigenland willen we benutten. Tevens is biologisch eiwit aankopen erg prijzig. De Valk Wekerom deelt enkele tips.

Weidegang
Weidegang is een belangrijke manier om herfstgras te benutten. Biologische koeien lopen tot minimaal 15 oktober buiten. De smakelijkheid van het gras is dan ook van belang voor een goede opname. Door bij een kortere lengte in te scharen is de opname beter.

Energierijke producten
Weidegras in de herfst bevat veel onbestendig eiwit. Dit kan voor een hoog melkureum zorgen als het niet goed benut wordt. Benutten van onbestendig eiwit kan het beste met energierijke producten. Geplette granen zijn daar heel geschikt voor. Omdat er weinig suikers in het herfstgras zitten is het voeren van voldoende suikers in de brok van belang. Biologische bietenpulp kan suikers aanbrengen. Wij kunnen beide producten leveren. Ook maken wij krachtvoer op maat passend bij uw weidegras. Zo zorgen we voor een rustige vertering in de pens, waardoor er veel microbieel eiwit wordt gevormd. Dit is de route van onbestendig eiwit naar melkeiwit.

Inkuilen
Weidegras inkuilen vraagt ook om aandacht. Door de mindere suikers is de conservering moeizaam. Na 8 weken kan herfstgras nog groen uit de baal komen.  Om dit herfstgras maximaal te benutten kan je het beste suiker en melkzuurbacteriën toevoegen. Suiker om de bacteriën te helpen, melkzuurbacteriën om de conservering sneller te laten plaatsvinden en het risico op boterzuur en eiwitrotting te verminderen. Om eiwitrotting te verminderen kan het gras het beste in balen worden opgeslagen. In een kuil is de voersnelheid vaak te laag en kan er minder geschakeld worden. Bij de grove eerste snede passen deze eiwitrijke balen mooi.

Bron: De Valk Wekerom

Voor meer informatie:
Coöperatie De Valk Wekerom
+31(0) 318 461 141
info@dvw.nl
www.dvw.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.