BioVelddag workshops op 29 en 30 september

Op 29 en 30 september verzorgt de organisatie van de BioVelddagen een tweedaags online workshopprogramma. Na een zomer van veldexcursies is het tijd om nieuwe kennis te oogsten. Op diverse proefvelden zijn vernieuwde toepassingen, mengsels en teelten getest. De praktijkresultaten worden gedeeld in online workshops. Deze zijn afzonderlijk of per dagdeel bij te wonen.

BioVelddag Workshop programma 2021
 
Woensdag 29 september

15.00 uur Olifantsgras; het nieuwe boeren goud? Bionext
16.00 uur BioMyPro-NemC voor een goede bodem Soil Best
17.00 uur Robuuste aardappelrassen BDEKO & Bionext
19.00 uur Succes met Akkerranden Agrifirm

Donderdag 30 september

13.30 uur De kracht van de meest soortenrijke mengsels voor een robuuste teelt en biodiversiteit Neutkens & Naturim
14.30 uur Strokenteelt WUR, ERF & Land&Co
16.00 uur Diversiteit in zomertarwe Louis Bolk Instituut
17.00 uur Innovaties in de Biologische landbouw EKOLAND innovatieprijs
  Colorado Beetle Catcher; innovatief kevers vangen Future Farmers
19.00 uur Robuust telen met biodiversiteit Louis Bolk Instituut

BioVelddag 1e workshopdag, 29 september

Workshop 29 sept-1: Olifantsgras: het nieuwe boerengoud?
Door Jan de Koeijer, Bionext en ervaringsdeskundigen

Olifantsgras is een snelgroeiend gewas en uitermate geschikt om als strooisel te gebruiken. In de uitloop biedt het kippen bescherming tegen roofvogels. Deze workshop gaat over de ervaringen met de teelt van Miscanthus en de eigenschappen van het gewas als strooisel in de veehouderij.

Workshop 29 sept-2: BioMyPro-NemC voor een vitale bodem
Door Jacqueline Baar, Soil Best

In Standaardbuiten is BioMyPro-NemC op een aardappelproefveld in de praktijk getest. BioMyPro-NemC is een natuurlijk product op basis van chitine. De toepassing leidt tot verbetering van de bodemkwaliteit waardoor aaltjes en ziekteverwekkende schimmels minder kans krijgen. Het effect is in het veld en de bodem aan de hand van bodemprofielen bekeken. Resultaten van het effect op de wortels worden in de workshop toegelicht.

Workshop 29 sept-3: Robuuste aardappelrassen
Door Niels Heining, Bionext

Het was een enerverend jaar, door de natte zomer was de phytophthoradruk onverminderd hoog. Duidelijk werd dat ook de robuuste rassen niet ongenaakbaar zijn. Na de oogst blikken we terug: Wat waren de ervaringen met betrekking tot de verschillen tussen robuuste en vatbare rassen in de praktijk? En kan de phytophthoradruk op de robuuste rassen verminderd worden in de toekomst? Praat mee tijdens de workshop!

Workshop 29 sept- 4:Succes met akkerranden
Door Thea van Beers en Erik Nagelhoud, Agrifirm

Akkerranden kunnen een heus zoemend paradijs worden. In de praktijk komen er ook best wat uitdagingen. Bijvoorbeeld, stimuleert een akkerrand niet juist plagen en hoe voorkom je veronkruiding? De workshop gaat hier op in en geeft tips voor een succesvolle akkerrand. Meld je aan en stel al je vragen!

BioVelddag 2e workshopdag, 30 september

Workshop 30 sept-1: De kracht van de meest soortenrijke mengsels voor biodiversiteit en een robuuste teelt
Door Sander Bernaerts, Naturim en Sjaak Blok, Zaadhandel Neutkens bv

De biodiversiteit op een landbouwbedrijf kan fors toenemen door brede, soortenrijke mengsels: in grasklaver, groenbemesters en akkerranden. Deze bieden aangetoonde voordelen qua opbrengst, voerkwaliteit, bodemkwaliteit en koolstofvastlegging. Zaadhandel Neutkens experimenteert hiermee al jaren op een groot proefveld bij haar locatie in Vessem. In deze workshop resultaten uit onderzoek, proefveld en lessen uit de praktijk.

Workshop 30 sept-2: Strokenteelt
Door Dirk van Apeldoorn, Openteelten-WUR; Jaco Burgers, ERF; Maria van Boxtel, Land&Co

Strokenteelt: een slimme manier om biodiversiteit en risicospreiding te realiseren in de akker- en tuinbouw. ERF BV deed er meerdere jaren ervaring mee op, Wageningen UR onderzoekt de voor- en nadelen. In deze workshop een introductie hoe jij op jouw perceel of bedrijf ook kan experimenteren met strokenteelt. Hoe bemest je? Welke gewassen zijn praktische ‘buren’? Leer van de eerste ervaringen.

Workshop 30 sept-3: Diversiteit in zomertarwe
Door Abco de Buck, Louis Bolk Instituut en teler Hero Havenga de Poel, Landgoud Kloosterburen

Het aanbod van bakwaardige rassen zomertarwe geschikt voor de biologische teelt is beperkt. Daarom testen Hero Havenga de Poel en Tim Moerman (Loverendale) een aantal buitenlandse rassen en populaties op geschiktheid voor Nederlandse telers, voor de ‘ambachtelijke’ brood-keten. Resultaten worden gepresenteerd. Wij willen dit initiatief van rassenvergelijking bij telers de komende jaren graag verder ontwikkelen en zijn benieuwd naar uw reacties.

Workshop 30 sept-4: Innovaties in de biologische landbouw
Aanbieden van de Ekoland Innovatie Special aan minister Schouten
Door Stichting Innovatieprijs, juryleden Ekoland Innovatieprijs en innovatieve ondernemers

In vijftien jaar Ekoland Innovatieprijs zijn ruim veertig bedrijven in de prijzen gevallen. Luister mee naar de vernieuwende aanpak van twee prijswinnende, innovatieve boeren én een presentatie van de Colorado Beetle Catcher als nieuwste mechanische innovatie.

Ook bieden prijswinnaars een speciaal Ekoland Innovatiemagazine aan aan demissionair minister Schouten. Bekijk in deze workshop haar boodschap voor de biologische sector.

Aanmelden
De organisatoren van de BioVelddag (Open teelten-WUR, Louis Bolk Instituut, Agrifirm en BioAcademy) sluiten de zomer af met dit online workshopprogramma. Meld je gratis aan op http://www.biovelddagen.nl en je ontvangt een digitale link voor deelname.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven