Jean-Luc Roux - Frères Roux:

"De hoge perenprijzen kunnen de verliezen niet compenseren"

In het zuiden van Frankrijk, in Cavaillon en Saint-Rémy-de-Provence om precies te zijn, teelt de familie Roux peren, appelen, oude tomatenrassen en groenten in uitsluitend biologische kassen.

Het familiebedrijf is in 2007 met de omschakeling naar biologisch begonnen. Gemotiveerd door een serieuze zoektocht naar een grotere opbrengst en de wens en zin om het avontuur volledig aan te gaan, heeft de familie Roux drie jaar geleden voor hun volledige productie het biologische certificaat behaald. "We hebben ervoor gekozen om het hele proces biologisch te maken en dit ook maar meteen op een grondige manier aan te pakken," legt Jean-Luc Roux, directeur van Roux Frères, uit.

"Toen we overstapten op biologisch telen, realiseerden we ons dat we ook echt biologisch moesten denken, biologisch moesten oogsten en onze boomgaarden op biologische wijze moesten beschermen. Om echt goed van start te gaan, moesten we meteen 100% biologisch werken."

"Buiten deze zoektocht naar een grotere opbrengst vonden we het daarnaast gewoon leuker om op biologische wijze te telen in plaats van op conventionele wijze. ​​En dus was kiezen voor biologische landbouw eigenlijk alleen maar heel logisch. ​​Deze keuze bleek bovendien nog gunstig te zijn ook, aangezien veel klanten tegenwoordig op zoek zijn naar 100% biologische leveranciers, omdat dit hen een garantie biedt voor professionaliteit."

Les Fruits de Fabiola
Het hele bedrijf is eigenaar van een merk genaamd Les Fruits de Fabiola. Fruit dat onder dit merk wordt verpakt, wordt geselecteerd op smaak. "Bij peren brengen we alleen producten op de markt onder het merk Les Fruits de Fabiola als ze een minimummaat hebben van 65. Er wordt echt gezocht op smaak, met een rijpe en sappige peer als resultaat. We hebben er verder voor gekozen om, net als in het verleden, toen de handelskanalen nog bestonden uit groothandelaren die gespecialiseerd waren in bepaalde producten, vooral met rijpe peren te werken. Daarom hebben we deze knowhow overgenomen. Geheel in lijn met de wens om alleen met kwaliteitsproducten te werken, hebben we er bovendien voor gekozen om alleen oude tomatenrassen te verhandelen, direct verpakt in de kas, zodat de versheid zo goed en lang mogelijk blijft behouden."

Slechte weersomstandigheden
De familie Roux werkt met ongeveer 25 hectare perenbomen van de eigen teelt, bestaande uit de rassen Guyot, Rosalyn, Green William, Red William, Conference en Passe Crassane. "Met de partijen van onze partners kunnen we onze productie verdubbelen. Dit jaar had Moeder Natuur echter andere plannen met onze oogst. De vorst die op 8 april de boomgaarden trof, heeft een groot deel van de oogst vernietigd, met name die in de teeltgebieden in Zuid-Frankrijk. Hoewel we een deel van onze boomgaarden tegen de vorst hebben kunnen beschermen, hebben we de oogst zelf niet kunnen redden. De vorst ging gepaard met een koude periode tijdens de bloei, de vruchtzetting en de vruchtgroei, wat uiteindelijk een fysiologische vruchtval heeft veroorzaakt. De lage temperaturen hadden een impact op 35 tot 50% van de oogst, ongeacht het moment waarop er van vorst sprake was."

Op het gebied van de kwaliteit moet er dit jaar met twee zaken rekening worden gehouden. "In tegenstelling tot de boomgaarden die wel tegen de vorst waren beschermd, hebben de boomgaarden die niet waren beschermd, peren met een specifiek uiterlijk (vooral vorstringen) gegeven. Daarnaast heb ik, rekening houdend met het weer dat we in juni/juli hebben gehad, enige twijfels over de bewaarcapaciteit van de peren van dit jaar."

Vaste kosten die alleen met behulp van een grotere opbrengst kunnen worden afgeschreven
Het gebrek aan een grotere opbrengst zorgt ervoor dat de prijzen erg hoog zijn. "We hebben deze hoge prijsniveaus nog nooit eerder in onze carrière meegemaakt. Helaas kunnen deze prijzen, hoe hoog ook, de verliezen van 60-70% van onze productie niet compenseren. Sommige vaste kosten kunnen alleen met behulp van een grotere opbrengst worden afgeschreven, ongeacht het niveau van de prijzen."

De familie Roux verhandelt de eigen peren vooral in winkels en groothandels die gespecialiseerd zijn in biologische producten. "Ook werken we met grootwinkelbedrijven via private labels. Daarnaast beschikken we over de nodige kennis om ook supermarkten te bedienen, met name in relatie tot de benadering van consumenten en het aanbod van volledig plasticvrij verpakte producten. Bovendien exporteren we een klein deel van onze producten naar de Europese markt."

Over het familiebedrijf
De familie Roux teelt uitsluitend biologisch op twee verschillende teeltlocaties: één locatie in Cavaillon, gespecialiseerd in het telen van biologische appelen, druiven en kasgroenten, en één in Saint-Rémy-de-Provence, gespecialiseerd in het telen van peren. De opbrengsten van deze twee locaties worden op de markt gebracht door een bedrijf genaamd SARL SV2, die de afzet van de producten van de familie Roux aanvult met die van enkele bevriende partnertelers. "De uitbreiding van ons leveringsveld is gebaseerd op de vriendschappen die we hebben gesloten met enkele telers, maar ook op de wens om ons assortiment aan te vullen met andere producten en de lokale rassen die we willen promoten."

Voor meer informatie:
Jean-Luc Roux
EARL Roux Frères
+33 (0)6 1150 3461
jlr@lesfruitsdefabiola.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven