Melkgeitenhouderij De Bonte Weide verwelkomt koppel kippen

Na maanden van voorbereiding is het zo ver. Mart-Jan en Willy de Jong breiden hun geitenboerderij in Stolwijk uit met een mooi koppel kippen.

Eigenlijk was dit al een tijdje een wens op boerderij de Bonte Weide. Tot voor kort woonden er alléén geiten in de stal en op de naastgelegen weides, waarvan de melk wordt verwerkt tot kefir en kaas. Maar het kruidenrijke grasland direct naast het erf biedt alle ruimte om er de nieuwe ‘kippencaravan’ te plaatsen en 250 kippen onbeperkt buiten te laten scharrelen.

Op wielen
De kippenkar (of -caravan, zoals deze vaak wordt genoemd) is een ingenieus systeem op wielen. Het is behalve een nachthok (waar de kippen op stok kunnen slapen) ook beschutting in alle seizoenen en een veilige plek waar kippen ongestoord eieren kunnen leggen.

De kar wordt wekelijks een stukje verplaatst waardoor er altijd vers grasland beschikbaar is voor de kippen. Het koppel heeft behalve dames ook een aantal hanen in het gezelschap. Zij zijn zeer alert en beschermen de kippen als bijvoorbeeld roofvogels te dicht in de buurt komen.

"Het is een plezier om de nog jonge mooie bruine kippen lekker hun gangetje te zien gaan. Hun komst geeft extra levendigheid op de Bonte Weide", vertelt Mart-Jan.

Te koop in Gouda
De eerste eitjes (nu nog klein, maar ze worden groter naarmate de kippen ouder worden) liggen inmiddels al in de schappen bij Biowinkel Gouda. Zij waren al vanaf het begin betrokken bij het plan van Mart-Jan en Willy en verbinden zich graag door de verkoop van deze lokale biologische eieren in de Biowinkel. De bezorgdienst BZZ neemt voortaan elke donderdag uit Stolwijk een aantal kratten eieren mee. Een doosje met 6 Bonte Weide eieren kost 2,75.

Bron: Biowinkel Gouda


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven