Zuid-Afrikaanse biologisch steenfruitseizoen veelbelovend van start gegaan

erwijl in West-Kaap de steenfruitboomgaarden nog in bloei staan, worden in Limpopo de eerste perziken en nectarines al geplukt. 

Pro-Plum, in het Waterberg District in Limpopo, behoort tot de telers die het eerste steenfruit en hardfruit in Zuid-Afrika oogsten. Het bedrijf is ontsnapt aan grootschalige vorstschade. Dit is met name te danken aan de beschermende maatregelen in haar 100% biologisch gecertificeerde boomgaarden. 

"De lokale markt voor perziken en nectarines is momenteel dynamisch," zegt Paul Roos jr. "We hadden een goede winter met voldoende koude-uren."

Hij voegt eraan toe dat de fruitzetting bij pruimen dit jaar uitzonderlijk goed is. De pruimenoogst zal eind oktober of begin november aanvangen. "We hebben ook een nieuw perceel met Ruby Sun aangeplant dat dit jaar productief wordt en er veelbelovend uitziet."

Pruimenbomen in bloei (Foto's: Pro-Plum)

De biologische pruimen van het bedrijf worden vooral in de EU afgezet. Lokaal is er een retailprogramma voor boomgerijpte pruimen. 

Eerste Zuid-Afrikaanse abrikozen geplukt
De pluk van hun biologische abrikozen zal naar verwachting medio oktober van start gaan. "De eerste abrikozen die we verladen hebben, doen het goed en de afzet verloopt vlot omdat er momenteel geen andere abrikozen op de markt zijn. Er is ook veel belangstelling vanuit de retail." 

De vroege abrikozen zijn bestemd voor lokale markten en retailers. Vervolgens wordt er fruit per zeevracht naar Europa verladen en mogelijk ook per luchtvracht naar het VK. 

"Onze nectacot-oogst, een kruising tussen nectarine en abrikoos, ziet er eveneens uitstekend uit en we zijn van plan om ook deze over zee naar de EU en per luchtvracht naar het VK te verladen."


Areaaluitbreiding gele perziken en abrikozen
De uitbreiding van het aantal hectare gele perziken en abrikozen van de afgelopen jaren zal leiden tot een sterke toename van de beschikbare aantallen dit seizoen. Hierdoor zal het volgens Roos mogelijk zijn om dit seizoen een aantal containers biologische abrikozen naar Europa te exporteren.  

"Ook onze aantallen gele perziken zullen dit jaar eveneens fors groeien. We werken hiervoor aan goede programma's met topretailers in Zuid-Afrika," voegt hij eraan toe. 


De biologische teler Pron-Plum (onderdeel van Organo) is actief in een afzetvenster waarin de voorraden Europees steenfruit afnemen en levert dan ook al jaren steenfruit aan OTC Holland. Het exportseizoen van het bedrijf loopt van oktober tot januari. 

Nu het kwik in Zuid-Afrika weer begint te stijgen, is de lokale interesse in steenfruit groot, variërend van straatverkopers tot grote retailketens. 

Voor meer informatie: 
Paul Roos Jr
Pro-Plum (OrganoGroup)
+27 78 149 8727
ontvangs@proplum.co.za


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven