28 september: Masterclass over de wereld van duurzame verpakkingen

BioNederland organiseert dinsdag 28 september van 14:00 uur tot 17:00 uur de BioNederland Masterclass over verpakkingen.

Duurzame verpakkingen spelen een belangrijke rol in milieuvriendelijk produceren. Maar welke verpakking is nou echt duurzaam? En hoe zorg ik ervoor dat de kwaliteit van mijn product wordt gewaarborgd? Deze en andere vragen worden tijdens deze Masterclass vanuit verschillende invalshoeken belicht.

Tijdens deze Masterclass vertellen de volgende sprekers iets van de wereld van duurzame verpakkingen:

1. WUR - Ulphard Thoden van Velzen
Ulphard is een organisch scheikundige met een brede interesse in alledaagse materialen. Van 1995 tot 2007 richtte het onderzoek zich voornamelijk op het ontwikkelen van beschermende verpakkingsoplossingen voor bederfelijke producten. Nieuwe verse producten konden worden geïntroduceerd en voedselverspilling beperkt. Maar tegelijkertijd werden er veel meer kunststofverpakkingen op de markt gezet. Vanaf 2008 verschoof de aandacht naar materiaal stroomanalyses van kunststofafval en het in detail begrijpen van kunststofrecycling.

Veel bedrijven willen hun verpakkingen verduurzamen. Tegelijkertijd kent duurzaamheid meerdere dimensies, wat kan leiden tot dilemma's en verwarring. Dit leidt tot een veelvoud aan mogelijke oplossingen voor verschillende product-markt combinaties. Dit complexe speelveld voor ondernemers wordt door Ulphard verder toegelicht.

2.Crown van Gelder – Jan Rops
Jan is Product manager bij Crown Van Gelder en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Crown Native. Crown Native is suikerbietenpapier van Nederlandse bodem. Het is hoogwaardig papier gemaakt van suikerbietenpulp om zo een besparing van 16% op het milieu te realiseren. Tijdens zijn presentatie komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • De ontwikkeling van duurzame producten is een ketenverantwoordelijkheid
  • Door lokale samenwerking kunnen we snel en duurzaam innoveren
  • Door gezamenlijk innoveren creëren we waarde voor iedereen, of dat nu economische waarde, duurzaamheidswaarde of sociale waarde is.
     

3.Lovechock – Inge Verschoof
Inge is merkmanager bij Lovechock https://www.lovechock.com/. Zij vertelt het succesverhaal over hun plasticvrije verpakkingen. Lovechock strijdt al jarenlang voor een wereld zonder plastic en heeft sinds 2009 een belangrijke missie: lekkere, duurzame chocolade maken die werkelijk bijdraagt aan het welzijn van mens en planeet. Met succes, want het chocolademerk verpakt nu al tien jaar plasticvrij.

4.Bio4Pack – Patrick Gerritsen
Patrick is CEO van Bio4 Pack https://www.bio4pack.com/nl/ en één van de mensen van het eerste uur van composteerbare en sustainable verpakkingen. Hij is al actief op dit gebied sinds 2004. Bio4Pack is dé specialist op het gebied van composteerbare, sustainable verpakkingen. We zijn sinds 2009 actief met het ontwikkelen en produceren van verpakkingen die aansluiten bij de wens van veel consumenten en producenten om zorgvuldig om te gaan met fossiele grondstoffen. Dit heeft geresulteerd in een compleet pakket composteerbare en sustainable verpakkingen. Tijdens de presentatie van Patrick ligt de focus op composteerbare laminaten.

Iedere sessie biedt ruimte voor discussie en inbreng vanuit de organisaties van de deelnemers.

Programma:

14:00 uur Welkomstwoord
14:15 uur Het complexe speelveld - WUR
14.45 uur Papier uit restmateriaal - Crown van Gelder
15:15 uur Het verhaal van een biologisch ondernemer - Lovechock
15:45 uur Pauze
16:15 uur Composteerbare laminaten - Bio4Pack
16:45 uur Afronding
17:00 uur Einde
17:00 uur – 18:00 uur Borrel
 

Kosten & inschrijving
Voor leden van BioNederland is deze Masterclass geheel kosteloos. Voor niet leden wordt er een vergoeding gevraagd van € 125,00 p.p.

Inschrijven kan hier. Mocht je al een vraag hebben voor één of meerdere sprekers, geef dit dan aan bij jouw inschrijving.

Coronamaatregelen
Vanaf 25 september vervalt de 1,5 meter maatregel. Vanaf die datum is het verplicht om tijdens evenementen een coronatoegangsbewijs te laten zien.

Deelnemers krijgen een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een geldig herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud.

Locatie
Antropia, Cultuur- en Congrescentrum
Landgoed De Reehorst , Hoofdstraat 8 (navigatie: Stationsweg 15B), 3972 LA Driebergen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven