Fotoreportage - BioBorrel met nieuw uitzicht en veel debutanten

Tholen - Het kan weer! Zo kan je de sfeer tijdens de BioBorrel gisterenavond het beste beschrijven. Dit keer met uitzicht op de Erasmusbrug. Waar voor coronatijd Pakhuis De Zwijger in Amsterdam het vaste decor vormde, vond de BioBorrel dit keer plaats bij BlueCity in Rotterdam. Volgens velen zeker voor herhaling vatbaar. De andere locatie trok de nodige nieuwe gezichten naar de bijeenkomst. Ongeveer een derde van de aanwezigen stak zijn/haar hand op toen gevraagd werd voor wie het de eerste BioBorrel was.

De presentaties van Ronald van Marlen en Merle Koomans van den Dries gaven vervolgens de nodige stof tot nadenken en napraten. Volgende week verschijnt in Biojournaal nog een uitgebreid verslag van beide presentaties. 

Biojournaal maakte een fotoreportage van de BioBorrel. Klik hier om de fotoreportage te bekijken.

Gespreksleider Esther Molenwijk gaf in het welkomstwoord aan dat de organisatoren snakten naar een live borrel. "Na de laatste Zoom-borrel in maart dacht ik: dit moet niet langer zo duren."

"Ga je met elkaar verbinden"
Tijdens een eerdere BioBorrel werd geconcludeerd dat het wel wat activistischer mag vanuit de bio-branche. De eerste spreker past daar volgens Esther perfect bij: Ronald van Marlen; klimaatactivist bij Extinction Rebellion, oprichter en mede-eigenaar van NaNa Bio en adviesbureau Timeli. Hij is al ruim 35 jaar werkzaam in de biologische sector. Ronald ging in zijn presentatie in op de nieuwste IPCC inzichten over klimaatverandering en de actie die nodig is vanuit onder meer de bio-branche. Volgens hem is het aan de bio-ondernemers en -boeren om de waarheid te vertellen over klimaat, landbouw en voedsel. "Jullie moeten leiding nemen over deze crisis. Ga je met elkaar verbinden." 

Ronald van Marlen 

Wat dit betreft heeft Ronald een zwak voor de bio-boeren uit de jaren 70 die niet meegetrokken wilden worden in een systeem van grote bedrijven. "De kern is dat je niet iedereen te vriend moet willen houden."

"Niet lullen maar poetsen" 
Merle Koomans van den Dries, voorzitter van Coöperatie Odin, was daarna aan de beurt. "Ik zal eerlijk zeggen: ik heb hier best wel tegenop gezien. Met Ronald weet je, dat is altijd vuurwerk. En dan moet ik daarna. Ik houd het maar dicht bij onszelf", zo brak Merle het ijs. Ze vond de locatie ook erg goed gekozen, de stad waar ze gestudeerd heeft. "Deze stad staat bekend om 'niet lullen maar poetsen', past prima bij het thema van vanavond."   

Merle Koomans van den Dries

Ze vertelde over de zeven idealen van Odin en hoe ze dit vertalen naar de dagelijkse praktijk. Ook ging ze in op het steward ownership waarvoor Odin bewust gekozen heeft. En de inspanningen in de teelt van robuust en vrij zaadgoed. Odin hoopt steeds meer mensen te inspireren om ook in beweging te komen en samen te gaan werken. "Omdat het moet en omdat het kan!", aldus Merle.

Klik hier om de fotoreportage van de BioBorrel te bekijken.

Voor meer informatie: thomas@debioborrel.nl en www.debioborrel.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven