Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Onderzoekers pleiten voor hogere stikstofefficiëntie in voedselproductie

Om wereldwijd verliezen van stikstof naar het milieu te voorkomen, zijn maatregelen nodig om de stikstofefficiëntie te verhogen: zoveel mogelijk stikstof moet door het gewas worden opgenomen. 

Het halen van milieudoelen zonder deze maatregelen leidt tot minder voedsel voor mensen, wat kan leiden tot hogere voedselprijzen en meer ondervoeding. Dit is de conclusie van wetenschappers van onder andere Wageningen University & Research, in een nieuwe studie in het tijdschrift Nature Food.

Efficiëntere opname
Zij pleiten voor een verhoging van de stikstofefficiëntie in de teelt. Wim de Vries, hoogleraar integrale stikstof-effectanalyse bij WUR en medeauteur van het artikel. “Hoe goed je stikstof ook toedient, een gewas neemt nooit alles op,” zegt hij. “Er is dus altijd sprake van verliezen naar het milieu. Met de huidige efficiëntie zal er minder stikstof toegediend moeten worden om de verliezen te beperken. Maar dit gaat ten koste van de gewasproductie. Gezien de groeiende wereldbevolking kunnen we ons dit niet veroorloven. Een hogere stikstof efficiëntie kan de verliezen beperken terwijl de gewasopbrengst niet of veel minder terugloopt.”

Volgens De Vries kan dit door onder andere door stikstof toe de dienen op de juiste tijd, op de juiste plek, met de juiste meststof en in de juiste hoeveelheid. "Maar gezien de omvang van de uitdaging, moeten meerdere opties voor stikstofbeperking op tafel liggen,” vervolgt hij. “Een andere optie is om export te bevorderen van regio's die hun stikstofgrenzen niet overschrijden, naar de regio's die hun stikstoftoevoer moeten verminderen om hun ​​stikstofoverschot aan te pakken.”

Waterkwaliteit
Deze studie is gericht op de wereldschaal, en vooral op waterkwaliteit. “In Nederland is de stikstofcrisis nu vooral een gevolg van de hoge ammoniakdepositie uit de veehouderij op natuurgebieden. Tegelijkertijd moet ook in Nederland voldaan worden aan normen voor de waterkwaliteit”, stelt De Vries. “Die normen zijn ook hier op veel plaatsen overschreden en het halen ervan zal gepaard gaan met productieverlies, tenzij de stikstofefficiëntie verhoogd wordt.”

Chang, J., Havlík, P., Leclère, D., de Vries, W., Valin, H., Deppermann, A., Hasegawa, T., Obersteiner, M. (2021). Reconciling regional nitrogen boundaries with global food security. Nature Food.

Bron: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven