De appeloogst bij de 37 Zweedse biologisch gecertificeerde appeltelers is in volle gang. De oogst is dit jaar goed, maar slechts een klein deel van alle Zweedse biologische appelen met KRAV-keurmerk zal in de supermarkten verkrijgbaar zijn - veel appelen zullen in plaats daarvan tot appelsap verwerkt zijn. Een gebrek aan afzetkanalen voor biologisch fruit en het feit dat grote groothandelaren geïmporteerde biologische appelen verkiezen boven appelen met het Zweedse KRAV-keurmerk zijn de belangrijkste redenen daarvoor.
De meeste appelen met biologische KRAV-keurmerk worden geteeld in Skåne, dat 90% van de Zweedse appeloogst voor zijn rekening neemt, maar boomgaarden met KRAV-keurmerk zijn te vinden in 15 van de 21 provincies van Zweden, tot in Västerbotten toe. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat de appelen niet worden bespoten met chemische gewasbeschermingsmiddelen en worden geteeld zonder kunstmest.
"De consument moet beter beseffen waar biologisch fruit voor staat," zegt Per Odén, die KRAV-gecertificeerde appelen teelt op het bedrijf Livsträdgården in Kivik. Hij en zijn vrouw verkopen nu al hun appels zelf, via de groothandel. Het is niet gemakkelijk, maar er zijn nog steeds enkele groothandelaren die veel appelen met Zweeds KRAV-keurmerk kopen en die de verkoop van biologisch fruit stimuleren, zegt hij. "Toch is het belangrijk dat consumenten in de winkel vragen naar appels met het Zweedse KRAV-keurmerk, willen we Zweedse biologische appels kunnen behouden."
Onder de KRAV-gecertificeerde appeltelers maken velen sap van hun fruit in plaats van het in winkels te verkopen. Het betekent ook dat zij zich geen zorgen hoeven te maken over de vraag of hun appelen wel mooi genoeg zijn om door de kopers te worden aanvaard, hoewel de belangrijkste voordelen van appelen met een KRAV-keurmerk niet te maken hebben met het uiterlijk. Zij verkopen de sap vaak in hun boerderijwinkels, samen met andere verwerkte producten uit de boomgaarden.
"De teelt van appelen en ander fruit en kleinfruit met een KRAV-keurmerk heeft een grote waarde, niet in het minst voor de biodiversiteit. Er zijn 50 procent meer soorten planten, bijen en andere bestuivers rond biologische boerderijen", zegt Anita Falkenek, CEO van KRAV.
Veel van de KRAV-gecertificeerde appeltelers hebben zichzelf opgenomen in de Apple Growers' Guide van de KRAV, waar de consument per district kan zoeken naar boerderijen waar hij biologische appelen kan kopen. Maar in de drukte van de goede appeloogst lijken veel van de 37 KRAV-gecertificeerde telers dit jaar geen tijd te hebben om bezoekers op hun bedrijf uit te nodigen op de Dag van de Appel, die op 25 september wordt georganiseerd.
Voor meer informatie:
KRAV
[email protected]
www.krav.se