"Eerste biologische Nederlandse cider gelanceerd"

Elegast cidery, een ambachtelijk ciderij uit Hilversum, heeft dit jaar als eerste cidermaker in Nederland biologische cider geproduceerd, onder de naam Elegast Premium Organic Cider. De cider wordt volgens champagnemethode gemaakt van oude Nederlandse appelrassen afkomstig uit biologische hoogstamboomgaarden uit midden Nederland.

Arjen Meeuwsen en Teun Durlinger

Oprichter van Elegast cidery, Arjen Meeuwsen is ontzettend trots op het bereikte resultaat: “In 2016 zijn we begonnen met Elegast cidery om oude hoogstamboomgaarden een nieuw verdienmodel te geven en hiermee de boomgaarden te behouden, en nu produceren we als enige cidermaker in Nederland biologische cider.” Cidermaker Teun Durlinger vult aan: “De beste cider komt van de beste appels, en dat zijn wat ons betreft oude appelrassen uit hoogstamboomgaarden. De biologische teeltwijze zorgt ervoor dat er op een zo goed mogelijke manier wordt omgegaan met de grond, de bomen en het fruit, en dat proef je terug in het product.”

Champagnemethode
De champagnemethode heet eigenlijk de methode traditionelle. Hierbij wordt tijdens het bottelen van de uitgegiste cider suiker en gist toegevoegd voor een hergisting op de fles. Dit zorgt voor een feestelijke bruis, maar ook voor een gistafzetting op de bodem van de fles. Bij de champagnemethode worden deze flessen op z'n kop gezet waardoor de gist naar de kroonkurk zakt. Daarna wordt een fles gedegorgeerd; de gistprop wordt bevroren en door middel van koolzuurdruk uit de fles geschoten, waarna de fles wordt gesloten met kurk en kooi. Dit zorgt voor een heldere cider en een vrolijke plop tijdens het openen. Een lokaal, duurzaam alternatief voor champagne dus.

Twee varianten
Naast de Premium Organic Cider is er ook een variant van stoofperen verkrijgbaar, de Premium Organic Perry. Deze versie heeft een licht zoetje door niet-vergistbare suikers zoals sorbitol. De appelvariant is volledig droog.

Nieuw inkomen voor oude boomgaarden
Elegast cidery genereert met de productie van cider en perry een nieuwe inkomstenbron voor hoogstamboomgaarden om het onderhoud te bekostigen, zodat deze boomgaarden behouden kunnen blijven. Naast een belangrijke esthetische rol in het Nederlandse landschap bieden hoogstamboomgaarden onderdak aan een breed scala van flora en fauna, van wilde gisten tot insecten en van kleine knaagdieren tot vogels.

Voor meer informatie:
Elegast cidery
+31 6 15 25 15 61
info@elegastcider.nl
www.elegastcider.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven