Alnatura-oprichter ontvangt prijs voor levenswerk

Götz Rehn, oprichter en algemeen directeur van Alnatura, heeft op 14 september in Berlijn de Duitse stichtersprijs (Deutschen Gründerpreis  2021) in de categorie Lifetime Achievement in ontvangst genomen.

Götz Rehn ontving een prijs voor Lifetime Achievement. Foto: Alnatura, Annika List 

Duitslands eerste biologische supermarkt, waar de oprichter van Alnatura in 1987 persoonlijk de schappen bevoorraadde, heeft zich in de afgelopen 35 jaar ontwikkeld tot een van Duitslands grootste biologische detailhandelaar met ongeveer 3.700 werknemers. Er zijn nu 140 Alnatura Super Natur-winkels in het hele land. Het bedrijf werkt samen met veel verschillende detailhandelpartners in 15 Europese landen. In 2018 werd Alnatura voor de derde keer op rij verkozen tot het populairste voedingsmerk onder Duitsers (Brandmeyer Study 2018).

De Deutschen Gründerpreis wordt toegekend door de partners Stern, ZDF, Sparkassen en Porsche, en wordt gesteund door het Bondsministerie voor Economische Zaken en Energie. In de categorie Lifetime Achievement ligt de nadruk, naast economisch succes, op algemene sociale verantwoordelijkheid.

Götz Rehn laat zien "wat er mogelijk is aan biologische kwaliteit", aldus de jury van de Stichtersprijs, die in haar oordeel benadrukte dat de oprichter van Alnatura er in de loop der jaren in geslaagd is een heel netwerk van biologische landbouwers en biologisch werkende producenten- en leverancierspartners op te bouwen.

Betekenisvol voor mens en aarde
Götz Rehn, die een doctoraat in de economie en een ereprofessoraat aan de Alanus-Universiteit in Bonn heeft, heeft Alnatura in 1984 opgericht onder het motto 'betekenisvol voor mens en aarde'. Aanvankelijk ontwikkelde Rehn biologische producten onder het merk Alnatura, die toen verkrijgbaar waren bij dm en tegut. In 1987 werd de eerste Alnatura Super Natur winkel geopend in Mannheim. Na korte tijd kwamen er andere winkels bij in Karlsruhe, Kassel, Darmstadt en Freiburg. De opening van de 100e Alnatura Super Natur winkel werd gevierd op 17 maart 2016 in de Friedrichstraße in Berlijn.

Initiatieven
Götz Rehn, die het principe van maatschappelijk verantwoord ondernemen altijd hoog in het vaandel heeft gedragen, heeft bij Alnatura talrijke initiatieven ten gunste van het milieu en de samenleving opgestart en helpen ontwikkelen. Een mijlpaal is het in 2015 gelanceerde Alnatura Organic Farmers Initiative (ABBI), dat boeren ondersteunt bij de omschakeling van hun bedrijf naar duurzame en klimaatvriendelijke biologische landbouw.

Götz Rehn zet zich al jaren in voor een beter dierenwelzijn: zo biedt Alnatura sinds 2016 eieren aan van leghennen waarvan de mannelijke kuikens - de zogenaamde broedkuikens - als vleeskuikens worden grootgebracht. Met dit initiatief voor broedkuikens was Alnatura het eerste bedrijf in Duitsland dat het doden van kuikens afschafte voor alle biologische eieren van het merk Alnatura.

De gebouwen die Alnatura gebruikt, zijn duurzaam en gebouwd met materialen die op de toekomst zijn gericht. Zo is het hoogbouwmagazijn in Lorsch in het zuiden van Hessen, dat in 2014 in gebruik is genomen, gemaakt van lokaal, gecertificeerd hout en heeft het geen kunstmatige airconditioning of verwarming nodig.

In 2019 verhuisde Alnatura naar zijn nieuwe hoofdkantoor, de Alnatura Campus in Darmstadt. Daarbij werd een gebied dat vroeger voor militaire doeleinden werd gebruikt, gerenaturaliseerd en omgevormd tot een open, ecologisch waardevol terrein dat als ontmoetingsplaats openstaat voor alle burgers. Hier is bijvoorbeeld het vegetarisch restaurant tibits, biologische huurtuinen en een vrijeschool kleuterschool, de "KinderNaturGarten".

Het kantoorgebouw, waarvan de muren zijn opgetrokken uit gestampte aarde, voldoet aan de hoogste normen op het gebied van CO2-uitstoot en het behoud van hulpbronnen, en de open architectuur bevordert nieuwe vormen van samenwerking. De werkomgeving van Alnatura, mede ontworpen door Götz Rehn, weerspiegelt zo de holistische manier van denken en handelen die centraal staat in de onderneming.

Dankbaar
De oprichter en directeur van Alnatura is dankbaar: "Ik ben erg blij dat ik de prijs namens de Alnatura-werkgemeenschap in ontvangst mag nemen. Sinds de oprichting van het bedrijf werken wij samen aan de actieve bevordering van de biologische landbouw als de meest duurzame vorm van landbouw. Dankzij de steun en de grote aanmoediging van onze klanten creëert Alnatura al meer dan 35 jaar iets zinvols voor de mensen en de aarde.

Directeur Rüdiger Kasch feliciteert de oprichter namens de medewerkers: "Götz Rehn geldt bij Alnatura als een belangrijke drijvende kracht, als ondernemer en als de toekomstgerichte persoonlijkheid die de onderneming Alnatura in alle opzichten optimaal voor de toekomst heeft gepositioneerd. Wij waarderen hem om zijn aanwezigheid en behendigheid, zijn persoonlijke en humoristische manier van doen, en zijn gevoel voor de markt en de behoeften van de klant".

Götz Rehn nam de prijs voor zijn levenswerk in ontvangst in de hoofdstudio van de ZDF in Berlijn. Dit jaar vond de prijsuitreiking plaats als een kleinschalig aanwezigheidsevenement met live streaming.

Bron: Alnatura


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven