Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

A-meststofstatus voor: bio-luzernekorrels en bio-raapzaadschroot en vinasse van biologische herkomst

Skal kreeg vanuit de landbouwsector het verzoek, om de A-meststofstatus toe te kennen aan de volgende producten: biologische luzernekorrels & raapzaadschroot en 'bio'-vinasse. De verzoeken zijn onderzocht en de producten beoordeeld. Conclusie: de benoemde producten voldoen aan de wettelijke eisen die gelden voor een A-meststof.

Foto: Skal Biocontrole

Biologisch: luzernekorrels & raapzaadschroot
Beide producten vallen onder “Producten en bijproducten van plantaardige oorsprong voor bemesting” en voldoen daarmee aan de wettelijke eisen voor A-meststof en aan de Skal-Normen. Bio-luzernekorrels en bio-raapzaadschroot kunnen worden gebruikt als A-meststof indien biologisch gecertificeerd als diervoeder en afkomstig van een biologisch gecertificeerd bedrijf.

‘Bio’ vinasse
Vinasse is een bijproduct uit de suiker of ethanol productie. Omdat vinasse geen levensmiddel of diervoerder is, valt het niet onder de scope van de bio-verordening en kan vinasse dus niet biologisch worden gecertificeerd. Vinasse kan wel, net als stro en mest, worden gebruikt als A-meststof als de gecertificeerde producent het product direct als ‘biologisch’ levert aan de gebruiker. Dit houdt in: de vinasse is aantoonbaar van biologische herkomst.

A-Meststoffen
Bij voorkeur gebruikt een biologisch landbouwbedrijf zoveel mogelijk A-meststoffen in de bedrijfsvoering. A-meststoffen voldoen aan de biologische EU-regelgeving:

  1. Art. 4.b van Verordening 834/2007
    Art. 5.g van de nieuwe bio-verordening 848/2020
    Bijlage I van Vo. 889/2008
  2. Art. 24.b van de nieuwe bio-verordening 848/2020
    Bijlage II van (EU) 2021/1165
    Een lijst met toegestane meststoffen, nutriënten en bodemverbeteringsmiddelen, waaronder: “Producten en bijproducten van plantaardige oorsprong voor bemesting”

Klik hier v​​​​​​oor meer informatie over A-meststoffen.

Bron: Skal Biocontrole


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven