Ardo opent nieuw, duurzaam hoofdkantoor

Vandaag opent Ardo officieel haar nieuwe duurzame hoofdkantoor op de site in Ardooie, waar de geschiedenis van het bedrijf meer dan 60 jaar geleden begon. De groep maakt van deze gelegenheid gebruik om haar recente duurzaamheidsinspanningen en haar plannen voor de komende jaren bekend te maken. Het is nog wachten op de geauditeerde resultaten, maar de eindejaarsverwachtingen voor het boekjaar dat wordt afgesloten op 30 juni zijn opnieuw voorzien op een groei van ongeveer 2% in operationeel resultaat, meldt Ardo.

De 'Rootbox', een nieuw duurzaam hoofdkantoor
Het nieuwe hoofdkantoor 'Rootbox', gebouwd volgens de BEN-bouwprincipes, heeft een zeer laag energieverbruik en gebruikt alleen energie afkomstig uit groene bronnen. Zo wordt de klimatisering van het kantoorgebouw bijvoorbeeld geregeld door hergebruik van koude en warmte, die opgewekt wordt door de naburige Ardo-fabriek.

"We willen een creatieve ruimte bieden aan onze teamleden om elkaar te inspireren, dicht bij onze roots in de velden. Onze toekomst is en blijft plant-based," zegt Gabrielle Kalkwijk, CEO.

Blijvende duurzame groei voor Ardo
Ondanks dat de Covid-19-pandemie gedurende het volledige boekjaar aanhield, staat Ardo op het punt om haar groeispoor op operationele winstgevendheid voort te zetten. De eindejaarsverwachtingen voor het boekjaar dat wordt afgesloten op 30 juni voor het operationeel resultaat zijn opnieuw voorzien op een groei van ongeveer 2%. Dit is volgens de directie te danken aan de blijvende focus van het bedrijf op efficiëntieverbetering doorheen alle processen voor de klanten wat ook de kostenbasis impacteert én hoger aandeel van Bio-producten en gezonde ‘convenience’-producten. Er blijft wel grote bezorgdheid wat betreft het herstel van het Food Service segment, aanhoudende inflatie en bedreigingen op lange termijn in verband met de klimaatverandering.

Ardo to feed the future
In de afgelopen maanden was duidelijk merkbaar dat klimaatverandering een reële bedreiging is. Ardo’s aanbod van verse diepgevroren groenten, -fruit en -kruiden sluit aan bij het nieuwe gezonde, plantaardige voedingspatroon dat door de EU Green Deal wordt gepromoot. Door de producten direct na de oogst in te vriezen, behouden ze een maximale smaak en voedingswaarde.

"Onder het motto 'Feed the future' kondigt Ardo haar plannen aan om ervoor te zorgen dat consumenten ook de komende decennia nog kunnen genieten van duurzame voedingsproducten." zegt Jules Noten, Voorzitter Raad van Bestuur.

Biologische productie
Sommige chemicaliën, meststoffen en pesticiden kunnen een negatieve impact hebben op ons milieu. Ardo is al sinds 1990 een pionier op het gebied van biologische productie en heeft sinds 2015 zijn gamma aan biologische producten verdubbeld.

Minimale impact, maximaal rendement
10 jaar geleden lanceerde Ardo Mimosa, om de bedrijfsvoering af te stemmen op de behoeften van ons milieu en weerbaarder te worden tegen de klimaatverandering. Sindsdien paste het bedrijf duurzame agro-technieken toe die resulteerden in de SAI gouden en zilveren certificaten (Sustainable Agriculture Initiative) van al hun boeren. Met innovatieve technologieën zoals robotgestuurde onkruidbestrijding, drones, precisiezaaien en de implementatie van regeneratieve landbouwprincipes, heeft Ardo het gebruik van kunstmest en pesticiden teruggedrongen. Op dit moment is 76% van de door Ardo geproduceerde producten residuvrij, waarmee Ardo koploper in Europa is. Tegen 2025 wil Ardo dat cijfer optrekken tot 80%.

Kringloop van water & energie
Ardo wil haar water- en energievoetafdruk te verkleinen, aangezien dit twee kostbare hulpbronnen zijn in de strijd tegen klimaatverandering. Het bedrijf filtert en hergebruikt het grootste deel van het water in een van haar grootste productiesites te Ardooie, waar het bedrijf destijds gestart is.  De rest wordt opgeslagen in een spaarbekken van 150.000 m³ waarmee lokale boeren hun velden kunnen irrigeren. En er is meer, liefst 4.860 drijvende zonnepanelen zijn geïnstalleerd in het spaarbekken in Ardooi, waarmee Ardo haar productie van groene energie verder verhoogt. Restwarmte en -koude gaan niet verloren, maar worden opnieuw gebruikt om de temperatuur in de kantoorgebouwen te regelen.

Tegen 2030 wil het bedrijf ook haar vriesmagazijnen energieneutraal maken. Dat betekent dat 30% van Ardo's elektriciteitsverbruik afkomstig zal zijn van Ardo's eigen groene stroom, opgewekt door biomethanisering van planten en zonnepanelen.

Veiligheid
Ardo wil een voortrekkersrol spelen in een branche die reële risico's met zich meebrengt, want elk ongeval is er één te veel en Ardo streeft naar 0. De inspanningen omvatten onder meer veiligere machines, duidelijke richtlijnen, training, zichtbare kleding en veiligheidsaudits. Zo organiseerde Ardo ‘High Impact Safety Awareness’ weeks, waarmee het haar medewerkers wil engageren omtrent het belang van gedrag als cruciale factor bij de meeste incidenten.

Voor meer informatie
Ann Engelbert
Ardo
+31 (0)498 287 243
ann.engelbert@ardo.com  
www.ardo.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven