Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Input van biologische boeren gevraagd

Wat betekent het nieuwe GLB voor biologische boeren?

Tholen - In het nieuwe GLB, dat vanaf 1 januari 2023 van start gaat, moet de biologische landbouw een prominente plek hebben. Dat benadrukte de Europese Commissie maar ook de Tweede Kamer via een recente Kamermotie. Hoe dat precies ingevuld zal worden is nog de vraag.

Bionext en Land & Co gaan de komende maanden aan de slag met het project ‘Biologisch in Ontwikkeling: hoe de biologische sector en het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) elkaar versterken’. Daarbij wordt gevraagd naar de input en ideeën van biologische boeren.

Het doel van dit project is dat het GLB aansluit bij de ambities en werkwijze van biologische boeren in Nederland. En kan stimuleren dat biologische boeren effectief gebruik gaan maken van het GLB. 

Bijeenkomsten
Er zullen in samenwerking met Biohuis regionale sectorbijeenkomsten worden georganiseerd om biologische boeren naar hun ideeën te vragen. "Hiervoor zullen we onder andere sectorbijeenkomsten organiseren in nauwe samenwerking met Biohuis. De plannen die hier naar voren komen, gaan we vervolgens in de praktijk toetsen op biologische bedrijven. En natuurlijk gaat we de kennis die we hiermee opdoen, breed delen onder biologische en (nog) niet-biologische boeren.", legt Laurens Nuijten van Bionext uit. 

Uiteindelijk moeten daar voorstellen en suggesties uit komen die kunnen worden aangeboden aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Een voorstel met ideeën die niet vanuit een kantoor, maar afkomstig zijn uit de boerenpraktijk.

De komende weken zullen de verantwoordelijke projectleden zich gaan inlezen. Laurens hoopt dat de eerste bijeenkomsten in oktober of november al kunnen plaatsvinden. 2023 klinkt misschien ver weg, maar het komt snel dichterbij. "We willen zo snel mogelijk van start gaan. Het komende half jaar moet Nederland namelijk een voorstel doen aan de Europese Commissie hoe de 700 miljoen per jaar van het GLB zal worden verdeeld." 

Minder rompslomp
Het is nog niet te zeggen wat het nieuwe GLB precies gaat betekenen voor de biologische sector in Nederland. Tot nu toe werd de biologische landbouw namelijk niet apart genoemd in de GLB. "In een voorstel van het Nationaal Strategisch Plan (de Nederlandse uitwerking van het GLB) zoals het er nu ligt, staat dat de aanvullende eco-regelingen via een puntensysteem van goud, zilver en brons zal worden verdeeld. In dat voorstel zijn biologische boeren 'gold by defenition' en zullen zij naast de basispremie ook de maximale aanvullende premie krijgen. Als dat voorstel wordt goedgekeurd, zal dat voor de biologische boeren een stuk minder rompslomp betekenen", besluit Laurens.

Voor meer informatie: 
Bionext
www.bionext.nl