Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Chileense Copefrut onderzoekt recyclebaarheid van verpakkingsmateriaal

"Als het om duurzaamheid gaat, hebben we niet meer te kiezen"

Copefrut, een bedrijf dat al meer dan 65 jaar conventioneel en biologisch vers fruit teelt en exporteert, heeft in samenwerking met het GreenLab van de Ingenieursfaculteit van de Katholieke Universiteit van Chili een index ontwikkeld voor de recyclebaarheid van materialen.

"De index kwantificeert de recyclebaarheid van verpakkingen, waarbij niet alleen wordt gekeken naar wat voor soort materialen wordt gebruikt, maar ook welke invloed andere producten hebben die erop worden aangebracht (inkten, lijmen, was) en hoe waarschijnlijk het is dat de verpakkingen in de landen van bestemming gerecycled zullen worden", legt Daniela Quiroga, Project Engineer bij GreenLab, uit. "Dit laatste is van vitaal belang, aangezien het geen zin heeft om perfect recyclebare materialen te gebruiken als er op bestemming geen technologie voorhanden is om het te recyclen of als er daartoe niet voldoende prikkels zijn."

Copefrut is een van de eerste bedrijven die inzet op innovatie om het hoofd te bieden aan deze paradigmaverschuiving in de Chileense fruitsector. "Als het om duurzaamheid gaat, hebben we niet meer te kiezen. Het is een kwestie waar we volop aandacht aan moeten besteden in het belang van onze klanten, onze medewerkers en de planeet", zegt María José Castillo, Supply Manager van het bedrijf.

Naast andere duurzame keuzes, zoals onder meer het gebruik van OXO-biologisch afbreekbare zakken, Macro Plastics bins, CHEP-pallets en 100% recyclebare dozen en hoekbeschermers, heeft Copefrut dit jaar voor de verzending van twee containers fruit gebruikgemaakt van 100% composteerbare zakken gemaakt van suikerriet. De zakken zijn ontwikkeld door het Duitse Bio4pack dat samen met een multidisciplinair team van Copefrut de technologie voor het verpakken van biologische appelen heeft uitgetest.

Deze innovatieve verpakkingen zijn de eerste geweest die werden geëvalueerd met de recyclebaarheidsindex. Het gebruik van alternatieve materialen verhoogde de recyclebaarheid van de verpakkingen met 1,4%, een waarde die een aanzienlijke impact kan hebben op de totale recyclebaarheidsindex van het bedrijf naarmate het aandeel van deze verpakkingsoplossing in de export toeneemt.

"Het gebruik en de analyse van deze indicator zal het voor het bedrijf gemakkelijker maken om te bepalen waar het inspanningen moet leveren om de recyclebaarheid van zijn verpakkingen te verbeteren. Hierdoor wordt de kans dat de verpakkingen zullen worden gerecycled aanzienlijk vergroot en komt het bedrijf weer een stapje dichter bij de verwezenlijking van zijn duurzaamheidsdoelstellingen", vertelt Daniela Quiroga.

"De index, die op maat is gemaakt, maar ook flexibel toepasbaar is, zal het mogelijk maken het recyclebaarheidspercentage van elk van onze materialen te evalueren en te analyseren en zo strategische beslissingen te nemen die de retail, de markt en de sector ten goede komen, in samenwerking met onze leveranciers en klanten", vult Castillo aan.

Bron: infoagro.com

Publicatiedatum: