Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Luis Miguel Fernández, Coexphal:

"Almería moet biotuin van Europa worden"

Op de conferentie ODS agroAlmería, die een week geleden gehouden werd op de Universiteit van Almería, liet Luis Miguel Fernández, directeur van telersvereniging Coexphal, zien hoe de Zuidoost-Spaanse tuinbouwsector heeft bijgedragen aan de bevolkingsontwikkeling in de regio en aan de toename van het gemiddelde inkomen dankzij een zeer competitief model dat niet afhankelijk is van subsidies en dat in staat is om jaarrond gezond voedsel te leveren aan 500 miljoen Europeanen.

Fernández legde uit dat het teeltmodel van Almería is gebaseerd op productieve, duurzame en rendabele zonnekassen: "Slechts 1,6% van het inkomen van de telers in deze provincie is afhankelijk van subsidies, terwijl het Spaanse gemiddelde 20,8% is. De subsidies voor de kasteelt in de provincies Almería en Granada bedragen minder dan 4% van het totaal in Andalusië, terwijl de kassen bijna 35% bijdragen aan het agro-inkomen van het Andalusische Gewest."

Wat betreft ecologische duurzaamheid, beslaan de kassen 3,4% van het grondgebied van Almería en genereren ze 40% van het BBP. 49,7% van de oppervlakte van de provincie zijn beschermde gebieden. Almería is ook wereldwijd een referentie op het gebied van geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën, die in de helft van de teelt worden aangewend. In de paprikateelt benadert dat cijfer zelfs de volle 100%.

Fernández ziet hierin dan ook het grote concurrentievoordeel voor Almería: "Wij zijn al de moestuin van Europa in de winter, nu moeten we de biotuin van Europa worden." Hij wees erop dat de belangrijkste concurrenten van Almería dit voordeel niet hebben: Marokko implementeert het biologische model niet op grote schaal en in Nederland kan de substraatteelt niet als biologisch worden gecertificeerd. "We zijn praktisch alleen op de markt."

Het biologische kasareaal van Almería is gestegen van 406 hectare in 2013 naar 3.212 hectare in 2019, dat wil zeggen meer dan 10% van het teeltareaal in de provincie. Daarnaast bevinden zich nog meer dan duizend hectare in conversie.

Een ander voorbeeld van de milieuvriendelijke ambitie van de telers is het efficiënte gebruik van water. De watervoetafdruk per hoofd van de bevolking in Almería is 20 keer lager dan het nationale gemiddelde. Elke hectare kasteelt absorbeert ook dagelijks de CO2-uitstoot van acht auto's. In totaal neutraliseert de tuinbouwactiviteit de uitstoot van de helft van het wagenpark van de provincie.

Bron: diariodealmeria.es

Publicatiedatum: