Marlies is hulpimker op boerderij Moervliet

"Een bijenstalletje staat er al met het eerste volk"

Marlies Zeller is bij de Odin Imkerij één van de 10 hulpimkers door heel het land. Marlies verzorgt met veel toewijding en liefde bij tuinderij Moervliet in Breda 4 Odin bijenvolken op biodynamische wijze.  
  
Passie voor biodynamische landbouw
Marlies: "Ik groeide op in Noord-Italië en heb daar tijdens vakantiewerk mijn passie voor biodynamische landbouw ontdekt. Bijna 20 jaar geleden heb ik daarom de biodynamische landbouwopleiding Warmonderhof gedaan."

Het bijenwezen verzorgen
"Ik hecht veel belang aan onze verantwoordelijkheid voor de aarde en haar genezende kracht. Dat daar het zorgen voor het bijenwezen bij hoort is voor mij meer dan een logisch gevolg.

Ik ben mij gaan verdiepen in het combineren van landbouw met zorg. Ik heb een opleiding Landbouw & Zorg gedaan en heb de leiding van een kaasmakerij overgenomen. Hier ervoer ik dat een agrarisch bedrijf niet alleen voedsel kan produceren, maar ook zorg kan bieden voor mensen met een hulpvraag. Door het bieden van fysiek werk in de buitenlucht en het meebewegen met de seizoenen is het een plek waar cliënten actief en doelgericht bezig zijn, aangesproken worden op hun eigen kracht en kunnen aarden."

"Na op verschillende biodynamische landbouwbedrijven ervaring op te hebben gedaan, ben ik moeder geworden van twee kinderen, waar ik de volledige zorg voor draag. Bij mijn schoonouders ben ik weer begonnen om in de landbouw te werken: eerst op vrijwillige basis en later als zelfstandige."

Een eigen volkje
"Nu werk ik sinds bijna één jaar op mijn eigen boerderij! Samen met de cliënten verzorg ik de tuin met eetbare bloemen die ik aan restaurants in de omgeving lever. Ook een bijenstalletje staat er al met het eerste volk. Ik ga er een mooie plek van maken!"

Biodynamisch imkeren op boerderij Moervliet
Bijen worden op Moervliet gehouden niet voor honingproductie maar voor een bijdrage aan biodiversiteit. In het biodynamisch imkeren wordt gekeken naar het natuurlijk gedrag van de bijen en zien we de immen als één geheel in verbondenheid met het landschap en zelfs verder: met de kosmos. De immen worden door de imker begeleid en ondersteund in hun natuurlijke ontwikkeling en ritme. Ook voelt de bd-imker zich verantwoordelijk voor de leefomgeving van de bijen want er moet voldoende voedselaanbod in de omgeving van de kasten zijn.

Het zwermen, de natuurlijke geboorte van een bijenvolk, is een wezenlijke eigenschap en neemt een belangrijke plaats in. Ook als basis voor natuurlijke selectie zodat de bijen van binnenuit krachtiger en weerbaarder worden. Als bd-imker willen we dit zwermen voor bij én mens zo zorgvuldig mogelijk begeleiden.

Bron: Odin


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven