"Echt zomers zoals die van vorig jaar nodig"

Eerste bio-watermeloenen uit de Hollandse vollegrond geleverd

Tholen - De Waog heeft de eerste biologische watermeloenen uit de vollegrond geleverd. Na het succes met de zoete aardappelen en flespompoenen hebben ze dit jaar één veld van 0,4 hectare beplant met watermeloenen, Galia- en Charentain-meloenen. "Het was niet zo'n succes als ik gehoopt had, maar we zijn begonnen met de afzet van in de vollegrond geteelde Hollandse biologische watermeloenen", vertelt Joep van de Bool namens Biologische Tuinderij De Waog in het Limburgse Neer.De biologische watermeloenen zijn onder het Puur NL-label verkrijgbaar via Udea. "We hebben gemikt op watermeloenen van 1 tot 1,5 kilo. Dit is de maat die gevraagd werd. Hiervan hebben we er zo'n 2500 tot 3000 kunnen oogsten. De smaak is gelukkig hartstikke goed. Ze hebben de lekkere bite die zo kenmerkend is voor de watermeloen."Twijfel over vervolg
De omstandigheden werkten volgens Joep dit jaar niet bepaald mee. "Deze teelt valt en staat met het weer. Je hebt voor de watermeloen echt zomers zoals die van vorig jaar nodig. Deze zomer begon goed. Juni verliep prima, maar daarna werd het te nat. Op een gegeven moment werd al het blad ziek. Ik weet eerlijk gezegd echt niet of we met deze teelt verder gaan. Wel hebben we laatst een Spaanse teler op bezoek gehad. Die heeft ons wat tips en tricks gegeven, waardoor we exact weten wat we beter kunnen doen in deze teelt wanneer we het een vervolg geven."Waarom watermeloen?
Waarom hebben ze bij De Waog besloten om watermeloenen te gaan telen? Joep: "We hebben inmiddels bewezen dat we prima zoete aardappelen en butternut pompoenen in de Nederlandse vollegrond kunnen telen, daarom besloten we om dit ook eens met de watermeloen te proberen. We willen altijd een gewas op de plank hebben liggen waarmee we kunnen verrassen en echt iets unieks bieden. Vorig jaar hebben we een test gedaan met 250 planten. Dit ging prima. Jammer dat dit jaar de omstandigheden niet in ons voordeel werkten," besluit Joep.

Voor meer informatie:
Joep van de Bool
Biologische Tuinderij De Waog
Dijk 2
6086 AM Neer
+31 (0)6 460 320 61
joep@dewaog.nl 
www.dewaog.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven