Donderdag 9 september heeft de landbouwcommissie van het Europees Parlement het akkoord dat vlak voor de zomer bereikt was over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid voor 2023-2027 goedgekeurd. Kort door de bocht komt het er in het nieuwe beleid op neer dat het duurzamer en duurder wordt/moet.
Destijds werden direct al de eerste analyses van de gevolgen voor boeren en tuinders in Nederland en België gemaakt.
Financieel haalbaar?
Als belangenbehartiger van agrarisch Nederland toonde LTO-voorzitter Sjaak van der Tak zich in een eerste reactie kritisch. "Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid verschuift steeds meer van betaalbaarheid en zekerheid van voedsel naar een verduurzamingsinstrument voor klimaat en biodiversiteit. Boeren en tuinders willen ook verder verduurzamen, maar dat moet financieel wel haalbaar zijn en de Europese voedselvoorziening niet onder druk zetten." Lees hier zijn hele reactie terug en de analyse van LTO.
Niet limiteren, maar stimuleren
In Vlaanderen reageerde de Boerenbond door erop te wijzen dat dat het Vlaams Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 'boeren niet moet limiteren, maar stimuleren.' “Elke boer en elke ondernemer is verschillend en elk land- of tuinbouwbedrijf ook. Het is nu zaak via het GLB de juiste tools te voorzien waarmee de boer als ondernemer en volgens zijn bedrijfsrealiteit aan de slag kan gaan”, aldus Sonja De Becker, voorzitter Boerenbond. Concreet vraagt de organisatie om bij de opmaak aan drie speerpunten vast te houden, die het de boer mogelijk maken zijn specifieke uitdagingen aan te gaan. Lees hier de hele reactie van de Boerenbond terug.
Het nieuwe GLB start op 1 januari 2023. Meer over het GLB en de specifieke beleidsmaatregelen die er in Nederland en België uit voortvloeien o.a. hier voor Nederland bij de RVO en in België bij de Boerenbond.