De Landgenoten werkt sinds 2014 op een pragmatische manier aan een betere toegang tot grond voor agro-ecologische boeren. Dat is niet eenvoudig. De krapte op de grondenmarkt en de daaruit voortvloeiende hoge prijzen spelen hen parten. Om een beter beeld te krijgen van de onderliggende oorzaken, nam De Landgenoten de tijd om de Vlaamse situatie te onderzoeken. Zij schreven daarover in het kader van Erasmus+ een rapport obstakels die in wet en beleid vervat zitten en die toegang tot grond voor agro-ecologische/jonge boeren bemoeilijken.
In 6 thematische hoofdstukken kaarten we aan met welke obstakels boeren en met name agro-ecologische boeren te maken krijgen, wanneer ze op zoek zijn naar geschikte landbouwgrond. Voor elk thema beschouwt het rapport ook de maatschappelijke tendensen die een lokale voedselproductie in gevaar brengen. Enkele van die tendensen zijn goed gekend, voor andere ontbreekt elke vorm van observatie en analyse. De Landgenoten onderzochten de relatie tussen grondeigenaar en boer die voornamelijk geregeld is in de pachtwet, de verkoop van grond en de manier waarop de Vlaamse landbouwgronden worden gebruikt. De Landgenoten verdiepten zich in de bestemming van gronden in Vlaanderen, in landbouwgronden die niet voor landbouw worden gebruikt en in publieke gronden van steden en gemeenten.
Knelpunten in beleid en wetgeving
Uit het rapport blijkt volgens De Landgenoten overduidelijk dat een nieuwe visieontwikkeling en nieuwe beleidsmaatregelen nodig zijn. In een vervolgrapport formuleren De Landgenoten samen met partner-organisaties een aantal beleidsaanbevelingen om te komen tot een betere toegang tot grond voor agro-ecologische boeren, zodat verantwoorde lokale voedselproductie en gewaarborgde ecosysteemdiensten binnen handbereik komen.