Duitsland: Bioland wil politici aanzetten tot uitbreiding biologische landbouw

Enkele weken voor de federale verkiezingen herinnert Bioland politici er in de verkiezingscampagne aan dat zij de noodzakelijke koers moeten uitzetten voor de uitbreiding van de biologische teelt in Duitsland. De horecasector moet hierbij een sleutelrol spelen. Bovendien eist de vereniging dat de middelen voor onderzoek naar biologische landbouw aanzienlijk worden verhoogd. Beide zijn nodig om de streefcijfers voor het biologische areaal van de EU, de federale regering en de deelstaten te halen.

"De tijden vragen om actie op alle niveaus en de uitbreiding van biologische landbouw en voedselproductie is een belangrijke factor in de strijd tegen het uitsterven van soorten, de vernietiging van het milieu en de klimaatverandering", oordeelt Gerald Wehde, hoofd landbouwbeleid en communicatie bij Bioland. "Wij willen politici die volop verkiezingscampagnes voeren, eraan herinneren dat de doelstellingen voor de uitbreiding van de biologische landbouw niet kunnen worden bereikt met loze beloften, maar alleen met concrete maatregelen."

Tot dergelijke concrete maatregelen behoort bijvoorbeeld een verplicht biologisch quotum in de catering en de horeca, waardoor deze sector een dringend noodzakelijke biologische impuls zou krijgen. Van de miljoenen maaltijden die dagelijks de Duitse bedrijfsrestaurants passeren, is slechts een zeer klein deel biologisch.

De doelstelling van 20 procent biologisch voedsel in Duitse kantines, die onlangs voor de verkiezingscampagne door de federale minister van Landbouw Julia Klöckner opnieuw werd aangehaald, is niet voldoende om een doeltreffend effect te sorteren. "Wij eisen een minimumquotum van 50 procent. 20 procent biologisch is veel te weinig om een echte verandering in de richting van biologisch voedsel teweeg te brengen. Met het contingent valt te verwachten dat in de meeste gevallen slechts enkele, gunstige componenten zullen worden uitgewisseld," voegt Wehde toe.

Hoe het beter kan toont een blik op de noordelijke buren: in Denemarken was er de politieke wil en zo ontstond er een totaalconcept voor bio. Zo gingen de overstap op bio binnen de landbouw en in de gastronomie hand in hand. Het programma werd geflankeerd door op de seizoenen afgestemde menu's in de keukens evenals gefundeerd voedingsonderwijs. Een cijfer toont het succes van het project aan: het bio-aandeel in de openbare kantines van de Deense hoofdstad Kopenhagen ligt volgens de stand van afgelopen jaar op 90 procent. In dezelfde periode gebruikte men in de kantines van het Duitse Ministerie van Voeding en Landbouw (BMEL) overigens slechts 10 procent bio-levensmiddelen.

Lees het hele artikel hier.

Voor meer informatie:
Bioland e.V.
Presse- und Öffentlichkeitsarbeit
Kaiserstr. 18, 55116 Mainz
+49 06131 239 79 20
gerald.wehde@bioland.dee


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven