Foto-expositie zet ‘Verspillingsvrije Helden’ in de schijnwerpers

Nationale Verspillingsvrije Week van start

Vandaag, op Duurzame Dinsdag, gaat de nationale Verspillingsvrije Week van start. Gedurende deze week, die nog t/m 13 september duurt, inspireren de stichting Samen Tegen Voedselverspilling, het Voedingscentrum en meer dan 100 bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en scholen, miljoenen Nederlanders om verspillingsvrij te kopen, koken en te bewaren. Tijdens de feestelijke aftrap van de week bij Cultuur Haven Veghel speelde brood, het meest verspilde product door consumenten thuis, de hoofdrol. Burgemeester Kees van Rooij van de gemeente Meierijstad opende ter ere van de week de ‘Verspillingsvrije Helden’ foto-expositie.

Burgemeester Kees van Rooij van de gemeente Meierijstad krijgt de eer om de foto-expositie, samen met een aantal gefotografeerde helden en Toine Timmermans, te openen bij Cultuur Haven Veghel. 

Verspillingsvrije helden
Van ondernemer tot gewone consument: iedereen kan een verspillingsvrije held zijn. Dat is de boodschap van de fototentoonstelling, waarin dertien verspillingsvrije helden een inkijkje geven in hun acties tegen voedselverspilling. Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling: “De personen op de foto’s zijn slechts een kleine greep uit de enorme verspillingsvrije beweging. Steeds meer ondernemers én consumenten zetten zich met innovaties en inspiratie in tegen voedselverspilling. Dat merken we ook aan het jaarlijks toenemende enthousiasme rondom de Verspillingsvrije Week.” De foto’s zijn online te bekijken via www.samentegenvoedselverspilling.nl/helden en tot en met 4 oktober vrij te bezichtigen buiten bij Cultuur Haven Veghel. 

Toine Timmermans reikt, samen met mascotte Becky, symbolisch de 3 miljoenste campagnesticker ‘Eet jij ook elke boterham?’ uit aan Klaas Fuite. Bakkerij Fuite doet, naast vele andere bakkers en supermarkten, enthousiast mee aan de campagne tegen broodverspilling.  

Lekker tot aan de laatste kruimel
Met een aantal hoogtepunten werd de Verspillingsvrije Week vandaag feestelijk afgetrapt. Minister Schouten (LNV) riep heel Nederland op om mee te doen. ‘Kop-tot-kont-chef’ Nel Schellekens liet samen met een Veghelse schoolklas zien hoe lekker brood tot aan de laatste kruimel is. En er was aandacht voor de massale stickeractie op brood door supermarkten en bakkers, om mensen thuis te helpen ook die laatste boterham op te eten. 

Nel Schellekens bereidt samen met groep 5/6 van basisschool ‘t Heibosch uit Veghel tosti’s, poffertjes en crostini’s van oude boterhammen. 

Activiteiten door het hele land 
Als heel Nederland een week lang thuis geen voedsel verspilt, levert dat een besparing op van 11,5 miljoen kilo goed voedsel. Brood is het meest verspilde product door Nederlandse huishoudens, gevolgd door zuivel, groente, fruit en aardappelen. Daarnaast is er aandacht voor vlees, omdat het hierbij extra belangrijk is om verspilling te voorkomen vanwege de relatief grote klimaatimpact die de productie ervan heeft. Deze zes producten spelen de hoofdrol tijdens de Verspillingsvrije Week. De rest van de week organiseren meer dan 100 partners nog tal van activiteiten door het hele land.

Voor meer informatie: www.verspillingsvrijeweek.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven