Toekomst Zaaien op biodynamische boerderijen in oktober

In de weekenden van oktober is iedereen welkom om te komen Toekomst Zaaien bij biodynamische boerderijen. Jong en oud lopen in een rij over de akker om met de hand wintergraan te zaaien. De boeren laten zien hoe een vruchtbare bodem, een rijke biodiversiteit en vitale zaden de basis vormen voor veerkrachtige landbouw en gezonde voeding.

Toekomst Zaaien bij De Stadshoeve in 2019. Foto: Michiel Wijnbergh.

Toekomst Zaaien is vijftien jaar geleden van start gegaan in Zwitserland om aandacht te vragen voor de bron van ons voedsel: de zaden. Door monopolisering van de zadenhandel verdwijnen oude rassen en daarmee unieke eigenschappen. Louis Dolmans van Doornik Natuurakkers bij Nijmegen teelt veel oude graanrassen, zoals Gelderse Risweit, rode emmer en Sint-Jansrogge. "Het is van groot belang om de genetische diversiteit van die oude granen voor de toekomst te behouden", zegt hij, "want die eigenschappen heb je nodig om nieuwe rassen te ontwikkelen, bijvoorbeeld rassen die passen bij het veranderende klimaat." Ook op Het Geweide Hof bij Groningen telen ze oude graanrassen. Waarom Piet van Zanten daarvoor kiest? "Die oudere rassen zijn heel smaakvol, dus daar kun je erg lekker brood van bakken."

Boerin Tineke Alberts (Zonneliefde, Noordoostpolder) doet mee met het Toekomst Zaaien namens De Zaderij, een coöperatie van boeren die zaadvaste regionale rassen in stand houden en vermeerderen. Zaden van zaadvaste rassen kun je oogsten en opnieuw uitzaaien. Zaden van de veel gebruikte F1-hybride rassen zijn niet geschikt om opnieuw uit te zaaien. Bij het Toekomst Zaaien bij de Zaderij zal onderzoeker Edwin Nuijten iets vertellen over de ‘tarwe-populatie’ die Tineke teelt en waar hij onderzoek naar doet. Een populatie heeft een brede genetische samenstelling, dus de tarweplanten op een akker zien er niet allemaal hetzelfde uit.

De Beersche Hoeve (tussen Tilburg en Den Bosch) is gespecialiseerd in de teelt van groentezaden en het ontwikkelen van nieuwe – zaadvaste – rassen. Sinds meer dan 20 jaar hebben ze zich hierin gespecialiseerd en bij het Toekomst Zaaien vertellen ze hier graag meer over.

"Machtig mooi om te doen", zegt Peet de Krom van De Kromme Lepel bij Bergen op Zoom over het Toekomst Zaaien. "Zaaien gaat over de essentie van het leven, dat zou ieder jong mens een keer moeten doen." Zo denken ze er bij De Kollebloem (tussen Brussel en Gent) ook over. Elk jaar nodigen ze schoolklassen uit voor het Toekomst Zaaien. Na het zaaien krijgen de kinderen koek of brood, gebakken van de spelt die ze het jaar ervoor samen hebben gezaaid. Gerlof Pronk van De Noaberhoeve bij Hoogeveen wordt gelukkig van graanakkers waarin bloemen bloeien. "Daarom gaan we bij het Toekomst Zaaien ook klaprozen mee zaaien met het graan."

Toekomst Zaaien wordt georganiseerd door de BD-Vereniging in samenwerking met Stichting Demeter, Stichting Zaadgoed en BD Grondbeheer. 

Waar en wanneer Toekomst Zaaien?

Zondag 3-10: Het Geweide Hof in Garmerwolde (bij Groningen)

Zaterdag 9-10: De Naoberhoeve in Echten (bij Hoogeveen)

Zondag 10-10: De Zaderij in Bant (Noordoostpolder)

Zondag 17-10: Doornik Natuurakkers in Lent (bij Nijmegen)

Zaterdag 23-10: De Kollebloem in Sint-Lievens-Esse (bij Gent)

Zaterdag 30-10: De Kromme Lepel in Lepelstraat (bij Bergen op Zoom)

Zaterdag 30-10: De Beersche Hoeve in Oostelbeers (tussen Tilburg en Den Bosch)

Het start om 14:00 uur. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.toekomstzaaien.nl.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven