"Goede kwaliteit, wel wat minder opbrengst"

Kiwibessenoogst in Ingen in volle gang

Tholen - De oogst van de biologische kiwibessen is in volle gang. Deze mini-kiwi's met een gladde schil worden momenteel geoogst bij Fruitweelde, de biodynamische fruittuin in Ingen die aangesloten is bij de biologische telerscoöperatie Nautilus Organic. Willemien Brouwer is sinds januari van dit jaar de nieuwe bedrijfsleider. Zij nam het stokje over van Elze-Lia Visser.

Willemien: "We zijn nu anderhalve week bezig met oogsten. De kwaliteit van de kiwibessen is goed, maar er hangen wat minder vruchten aan de bomen." Er staan 9 rijen met kiwibessen op het terrein van Fruitweelde, naast rode bessen, frambozen en bramen. "We hebben een heleboel plukkers rondlopen die helpen om de bessen met de hand te oogsten."

Volgens Willemien hebben de kiwibessen niet geleden onder de natte en minder zonnige zomer. "De frambozen bijvoorbeeld vinden het echt niet leuk om met hun voeten in het water te staan."

De 23-jarige Willemien heeft voorafgaand aan deze nieuwe uitdaging 7 jaar ervaring opgedaan bij Harald Oldheten van het biodynamische fruitteeltbedrijf De Ring. Ze kreeg daar steeds meer verantwoordelijkheden en daardoor groeide ook haar enthousiasme. Toen Elze-Lia aangaf dat ze op zoek was naar bedrijfsopvolging vroeg Harald aan Willemien of zij interesse had om als bedrijfsleider aan de slag te gaan bij Fruitweelde.

Ze is vorig jaar klaargestoomd om als mede-eigenaar en nieuwe bedrijfsleider Fruitweelde voort te zetten. Dit doet ze niet alleen. Bij de overdracht is de grond gekocht door de Stichting BD Grondbeheer en in erfpacht uitgegeven aan de bedrijfsopvolgers, Elze-Lia Visser blijft als adviseur betrokken en Willemien krijgt begeleiding van mede-Nautilusfruittelers Tim Moerman en Harald Oltheten.

De kiwibessen van Willemien worden dus met veel trots geplukt. De coöperatie ziet de kiwibes als een prachtige aanvulling op het bio-assortiment, met name bedoeld voor klanten die houden van seizoensproducten en een verrassend aanbod.

Voor meer informatie:
Willemien Brouwer
Fruitweelde
P. Van Westrhenenweg 16
4031 JP Ingen
06 20349195
willemien@fruitweelde.nl 
www.fruitweelde.nl 

Femke Meijer
Nautilus Organic
Ecu 21A
8305 BA Emmeloord
0321 328040
fmeijer@nautilusorganic.nl 
www.nautilusorganic.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven