"Dit wordt de grootste revolutie in onkruidbestrijding"

Robot kan 100.000 stuks onkruid per uur verwijderen met precisielasers

Het bedrijf Carbon Robotics heeft een robot ontwikkeld die elk uur 100.000 stuks onkruid kan verwijderen met precisielasers en AI-systemen.

De nieuwe machine is uitgerust met kunstmatige intelligentie en 12 camera's met hoge resolutie. De beelden van de rijen gewassen worden naar het AI-systeem gestuurd dat planten in realtime kan identificeren. Wanneer een onkruid wordt gedetecteerd, verdelgt de laser die onmiddellijk.

"Ik denk dat dit een grootse onkruidbestrijdingsrevolutie wordt", legt James Johnson uit, een teler uit New Mexico die de robot dit jaar heeft getest.

Volgens gegevens van Greenpeace classificeerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) glyfosaat in 2015 als "waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens". Er wordt ook vermoed dat de stof de hormonenhuishouding verstoort en zo een negatieve impact heeft op de vruchtbaarheid. En toch wordt alleen al in de Verenigde Staten elk jaar ongeveer 127 miljoen liter glyfosaat, het actieve ingrediënt in onkruidbestrijdingsmiddelen zoals Roundup, gebruikt. Als gevolg hiervan zijn ook veel onkruiden geëvolueerd om beter bestand te zijn tegen het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen heeft ook de plaagdruk verergerd door nuttige microben in de bodem te doden en het water te vervuilen.

Daarom zijn tuinbouwrobots zoals die van Carbon Robotics ideaal om het gebruik van chemicaliën te vermijden. De laser verdelgt het onkruid door precies te mikken op de groeicellen van het onkruid. Robots vormen ook een belangrijk instrument om de biologische teelt te stimuleren.

De managers van de start-up, die in de toekomst de robot met hernieuwbare energie willen doen werken, beweren dat de initiële investering in de robot kan worden terugverdiend na 3 à 5 seizoenen.

Carbon Robotics heeft zojuist aangekondigd dat het zich verzekerd heeft van een Series B-financieringsronde van € 23 miljoen, waardoor het bedrijf zal kunnen investeren in engineering en haar oplossing zal kunnen aanbieden aan een groter aantal teeltbedrijven, aangezien de vraag van telers tot nu toe het aanbod ver heeft overtroffen.

Bron: businessinsider.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven